Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    “В Україні відбувається злочин проти людства”, – Глава УГКЦ

    “Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного конфлікту. Тут є злочинець, який нападає. І є його жертва”.

    Про це Патріарх Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, сказав в інтерв’ю італійському виданню Il Foglio.

    Блаженніший Святослав викрив певні західні «непорозуміння», прагнення знайти якусь обґрунтовану причину агресії, яку розпочала Росія проти України.

    “Україна є жертвою російської агресії ще з 2014 року, але з 24 лютого ми, українці, зрозуміли, що це не просто війна однієї країни проти іншої, ні тим більше проста «військова операція»… Відвідуючи українські міста, шо були окуповані російською армією, а потім звільнені, я побачив трагедію братських могил – масових поховань мирних жителів, я чув свідчення жертв зґвалтувань російськими солдатами, нас шокувала жахлива картина страчених людей, покинутих лежати на вулицях наших міст. На жаль, це не поодинокі випадки, а системні дії путінської армії проти невинних українців. Братські могили знайдені в Бучі, Маріуполі, Макарові і, можливо, будуть знайдені ще інші; було багато випадків катування цивільних, в тому числі дітей; наразі від рук російських військових загинуло близько 300 неповнолітніх. Подумати тільки, що поблизу древнього міста Чернігова, у стародавньому православному храмі, який вважається історичною спадщиною, російське військо влаштувало катівню! У приміщенні церкви катували жителів сіл Ягідне та Лукашівка. Навколо церкви знайшли багато понівечених тіл. Сьогодні стає щораз бідьш очевидним, принаймні для нас в Україні, що війна Росії проти України має чітку ідеологічну структуру, яка називається ідеологією «русского мира», – сказав Блаженніший Святослав.

    Він закликав західний світ звернутися до доповіді Тімоті Снайдера, відомого дослідника Шоа на території колишнього Радянського Союзу, який назвав ідеологію “русского мира” – “російським посібником з геноциду українців”.

    Глава УГКЦ наголосив, що ідеологія “русского мира”, яку засудили відомі богослови православних Церков та чимало політиків, заперечує право українського народу на існування, як колись ідеологія нацистської Німеччини заперечувала єврейський народ.

    “Можу засвідчити, що окупанти здійснюють військові злочини… Все це супроводжується беспрецедентною жорстокістю по відношенню до мирного населення”, – вкотре акцентував Патріарх Святослав.

    За словами першоєрарха, Україна сьогодні є жертвою збоченої реконструкції кордонів “великої Росії”. У Росії хочуть представити українське суспільство як таке, що перебуває під впливом аморального Заходу. Зараз на Україну проектується образ цього “колективного Заходу”, з яким начебто треба боротися. Тому стає все більш очевидним, що Росія вступила в культурний конфлікт не лише з Україною, а й з усім, що визначається як західна цивілізація.

    “Процес зомбування російського населення кремлівським режимом породив дуже небезпечний антропологічний тип суспільства. Уявіть собі: братські могили в Україні стають приводом для радості багатьох людей у ​​росії; жодного співчуття, жодної призадуми про причини цієї абсурдної війни. На жаль, навіть на найвищому рівні Російської Православної Церкви… Більше того, ми чуємо християнське оправдання російської війни проти України і прославлення військових злочинів та ідеології насильства”, – наголосив Блаженніший Святослав.

    За словами Глави УГКЦ, жодні причини не можуть бути виправданням чи поясненням агресії у сучасному цивілізованому суспільстві. Якщо інтереси якоїсь держави призводять до війни і прирікають на смерть народ чисельністю понад 40 мільйонів населення, то це вже не інтереси, а злочин.

    “В Україні відбувається злочин проти людства: є жорстокий злочинець і є невинна жертва. Тому важливо також знайти правильні терміни для опису всього того, що відбувається в Україні. Адже навіть саме слово «війна» у традиційному його розумінні вже не здатне описати цю трагедію. Якщо хтось сумнівається, запрошую приїхати в Україну і побачити це на власні очі”, – закликав Глава УГКЦ.

    “Війна – це не гра. Мені здається, що іноді на Заході зі словом «війна» асоціюють комп’ютерні ігри. На жаль, ті, хто планує війни, ніколи не досвідчили, що таке війна насправді. Адже, спостерігаючи реалії війни в Україні, ми стикаємось з тотальним знищенням. Цілі міста, села стали привидами. А ще братські могили, яким немає кінця. Виникає питання: чи можна вижити в таких умовах? Світ хоче вижити чи воювати? І ще одне: ми знаємо, що один день війни коштує росії чотириста мільйонів доларів. Подумайте, лише один день. Хто, за якою диявольською логікою, інвестує у смерть? А якщо б за ці гроші будувати, рятувати людські життя, створювати краще майбутнє в самій росії? Якщо б ці кошти інвестувати в покращення умов життя мільйонів громадян цієї країни? Замість того, щоб так легко витрачати їх на вбивства… Це означає, що війна – це завжди злочин, завжди божевілля, затьмарення розуму. Чим жорстокішою вона стає, тим це стає очевиднішим. Війна в Україні – це злочин проти людства”, – резюмував Патріарх Святослав.

    Найсвіжіше

    Популярне