Бiльше

    Митрополитом Пісідійським обрано архієпископа Іова (Гечу)

    Архієпископ Телміський Іов (Геча) обраний митрополитом Пісідійським.

    Про це повідомляє сайт Вселенського патріархату, передає Духовний Фронт України.

    Скликаний під головуванням Його Святості Священний і Священний Синод на свою чергову сесію 21 і 22 липня 2022 року в Свято-Троїцькому монастирі Халкіді та в Патріархії для розгляду предметів, зазначених у порядку денному. Серед них призначення архієпископа Іова на Пісідійську кафедру. Колишній митрополит Пісідійський Сотирій помер у червні 2022 року.

    Пісідійська митрополія — діюча православна єпархія Константинопольської православної церкви на території Туреччини в історичній області Пісідія.

    Також Священний Синод Вселенського патріархату обрав нового предстоятеля УПЦ в Канаді. Ним став архієпископ Іларіон, родом із України.

    Біографія

    Архієпископ Іов (Ґеча) народився 31 січня 1974 у Монреалі у родині етнічних українців — вихідців з Галичини та парафіян Української Православної Церкви Канади (прийнятої 1990 року в юрисдикцію Вселенського Патріархату).

    Іов (Ґеча) — єпископ Вселенського Патріархату, архієпископ Тельміський, доктор богослов’я, професор Інституту вищих досліджень в галузі православного богослов’я при Православному центрі Вселенського Патріархату в Шамбезі (Швейцарія) і Паризького католицького університету (Франція), постійний представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві, співголова Об’єднаної міжнародної комісії з богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою церквами.

    Був одним із головних спікерів Великого Собору Православної Церкви на Криті 19-26 червня 2016 року.

    Володіє англійською, французькою, грецькою, українською, російською та італійською мовами.

    Архієпископ Іов (Ґеча) – один з провідних фахівців Вселенського Патріархату з українського питання. Він глибоко знається на українській церковній історії. Докторську дисертацію захистив на тему “Літургійна реформа митрополита Киприяна Київського (1330—1406 рр.)”.

    Він наголошував, що автокефалія РПЦ самопроголошена і не має Томосу. «Навіть якщо брати історію православної церкви в Росії, то бачимо, що її автокефалія була самопроголошена у 1448 році, коли в Москві обрали митрополита Іону самостійно, без дозволу Вселенського патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії Томосу про автокефалію», – заявив архієпископ.

    Архієпископ Вселенського Патріархату Іов (Геча)/ Фото: Релігійна правда
    Exit mobile version