П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Українські спецслужби наглядають за священниками МП – New York Times

    У кожному регіоні є священники УПЦ (МП), за діяльністю яких пильно наглядають спецслужби. Таких отців в Україні близько 200.

    Про це повідомляє The New York Times з посиланням на анонімне джерело в українських спецслужбах. І ці причини невипадкові, бо духовне керівництво МП — принаймні до травня — перебувало в Москві, а не в Києві, повідомляє “Рівне вечірнє”.

    Одним із борців з Московським патріархатом у Рівному видання називає голову Рівненської облради Сергія Кондрачука.

    На навчальних та релігійних заходах, за його словами, прихожани відкрито дотримуються проросійських поглядів. Він згадав про довоєнне випускне свято, на якому десятки дівчат співали пісню про «очікування слави Святої Русі», а також свято недільної школи, на якому дітей заохочували відзначати династію Романових імператорської Росії.

    Згадує The New York Times й зміну канонічної приналежності з МП до ПЦУ громади села Гільча Друга.

    «Ми розуміємо, що без нашої української церкви та нашої армії наша держава не існуватиме», — сказала Катя Тушковц, яка згуртувала свою громаду змінити церкву після того, як місцевий священик наказав написати ікону Романових, останньої російської царської родини.

    Після того, як група передала йому прохання про зміну, підписане більшістю пастви, священик-наглядач з Московського патріархату прибув разом з іншим отцем, щоб вивезти їхнє майно з будівлі.

    «Наглядовий священик став на коліна і прокляв наше село», – розповіла пані Тушковц. «Він сказав, що сподівається, що тут ніхто не залишиться живим. Що це за священник?».

    Найсвіжіше

    Популярне