Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Ватикані підтвердили бажання Папи відвідати Україну

    Архієпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями підтвердив бажання Папи Римського Франциска поїхати в Україну, підкреслюючи, однак, що ще «не відомо, як і коли» це відбудеться.

    Відповідаючи на запитання про свою нещодавню подорож в Україну, очільник ватиканської дипломатії зазначив, що «йому пощастило» поїхати в Київ у період відносного спокою, в той час як перед і після подорожі відбувалися бомбардування, передає Vatican News.

    «Як дипломатія, – сказав архиєпископ Ґаллаґер, – ми мусимо визнати свою поразку. Вона не спрацювала, вона не зуміла уникнути цього конфлікту. Коли в 2015 році я приїхав до Риму з Австралії, Папа сказав мені, що хотів би дипломатію не таку, що реагує, але таку, що передбачає речі, превентивну дипломатію. Україна показує нам, що ми повинні старатися випереджувати конфлікти, що дипломатія потребує здатності розгледіти серйозність того, шо відбувається у світі. Вона повинна наголошувати на фундаментальних принципах міжнародного права. Все це говорить про нашу поразку», – сказав він, наголошуючи на тому, «що ми не можемо мовчати перед обличчям насильства».

    Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами визнає, що не можна сказати, що ми були байдужими. «Прийняття тих, хто втікав від війни, розгорнулося в усій Європі. Але завжди існує загроза втоми від війни, як нашої, так і українського народу. Швейцарський уряд запустив програму духовного та матеріального відродження України. Я думаю, що можливо ще зарано говорити про відбудову, але добрим є мати позитивний підхід. Потрібно, однак, допомогти українцям відбудувати суспільне полотно в країні, що має багато травмованих людей, які потребують супроводу», – сказав він.

    Ділячись думками про теми прощення та примирення, архиєпископ Ґаллаґер зазначив, що «як священик», відчуває обов’язок нагадувати про те, що «ми не можемо занедбувати послання примирення та прощення, незважаючи на інтенсивність страждань». На прикладі примирення між країнами Європи по завершенні другої світової війни можна говорити про «чудо миру в Європі». Однак, за його словами, «ми повинні оновити деякі міжнародні інституції, наприклад, ОБСЄ, що повинна би бути органом, який нас захищає».

    «Ми не повинні забувати про українську кризу. Сьогодні новини про війну забуті. Ми повинні, натомість, і далі пам’ятати про Україну, про війну, підтримувати високу увагу до задуму миру Святого Духа, щоби наново відкрити мир як Божий дар, з яким людина повинна співпрацювати», – сказав Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями.

    Найсвіжіше

    Популярне