Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Рівнерада офіційно закликає ПЦУ та УПЦ до об’єднання. Розгляд викликав дискусії

    Рівненська міська рада звернулась до предстоятелів ПЦУ та УПЦ (МП) та мирян із закликом до об’єднання. Під час розгляду на сесії 8 липня за таке звернення проголосували 29 депутатів. Водночас деякі обранці розкритикували таке звернення та назвали його “занадто м’яким” в умовах війни.

    У проєкті рішення, який узгодили “Слуга Народу”, “Батьківщина”, “Рівне Разом”, “За Майбутнє” та “Європейська Солідарність”, згадують рішення Собору УПЦ від 27 травня про “початок руху Української православної церкви до виходу з-під оруди РПЦ”. Крім того, “важливим і знаковим кроком” депутати вважають “Декларацію про порозуміння”, яку 5 липня ухвалили за результатами першої зустрічі духовенства ПЦУ та УПЦ в стінах Софії Київської, повідомляє “Суспільне”.

    “Це все говорить, що об’єднання церков можливе”, — йдеться в зверненні.

    Рівнерада закликала вчинити кроки задля створення Єдиної помісної церкви: “Цим ви явите українському народу подвиг, якого він від вас уже давно чекає”.

    У зверненні зазначили, що перед лицем загрози Україні необхідна єдність, особливо духовна і церковна: “Не можна дозволити ворогу посіяти між українцями розбрат. Але і зволікати не можна”.

    Водночас не усіх депутатів влаштувала “м’якість” звернення, про це, зокрема, заявив депутат від “Свободи” Володимир Валявка.

    “Наш партієць, священник в Іванкові, відразу розстріляний. І ви будете тут розказувати про якесь братання?! Скажіть, на окупованих територіях, в Криму хоч одна церква ПЦУ є?!.. Чомусь Львівська область є, а в нас нема. Скажіть мені, що в нас в Рівному не так?! Ми чекаємо рускій мір? Подивіться, що робиться на окупованих територіях! Це ганьба Рівненській міській раді”, — звернувся Валявка на підвищених тонах до колег.

    Депутат від ЄС Павло Алексєвич відповів: “Ми проголосуємо за ваше звернення про заборону також. Але якщо є нагода примирити людей і об’єднати навколо української церкви з Томосом, ми також будемо у військовий час за це виступати”.

    “Якщо є шанс — ми заборонимо російську церкву. Давайте спочатку трошки спробуємо дати їм шанс, бо за цим стоять люди. І якщо ви хотіли забороняти, то в документі як складено?! Про заборону московського патріархату, якого юридично не існує!”, — додала, звертаючись до Валявки, депутатка від Батьківщини Галина Кульчинська.

    Валявка відповів, що готові вносити правки від колег у своє звернення.

    Зрештою, Рівнерада підтримала звернення про об’єднання церков, за нього віддали голоси 29 депутатів, троє утримались і п’ятеро не голосували.

    Раніше очільник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль повідомив, що міська рада Рівного вирішила “на період до припинення чи скасування воєнного стану встановити заборону (мораторій) на включення до порядку денного пленарних засідань ради та розгляд питань, проєктів рішень, заяв тощо, які роз’єднують суспільство, сіють між громадянами України протистояння, напруження та розбрат”.

    Найсвіжіше

    Популярне