Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    “Читаєм Євангеліє українською”. Що змінилось у громаді, яка єдина на Буковині від початку вторгнення перейшла до ПЦУ

    Громада села Хлівище — єдина в Чернівецькій області, яка з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну перейшла від УПЦ Московського патріархату до ПЦУ. Тепер літургії проводить новий священник, а Євангеліє почали читати українською.

    З невеликого села на 600 жителів — 22 чоловіки воюють через російське вторгнення. Староста громади говорить, що це ймовірно й наштовхнуло парафіян змінити підпорядкування, передає “Суспільне”.

    Парафіянка храму Лариса Григірчик розповідає, що спершу ходили хатами опитувати людей. Коли побачили, що більшість підтримує перехід, провели збори.

    За перехід до ПЦУ голосували понад 90 людей, проти було 12. Не підтримав перехід й колишній настоятель храму.

    “Священник наш не схотів, у нього своя думка. Взаєморозуміння у нас не вийшло”, — говорить Григірчик.

    Документи про перехід громади були готові 14 червня. З того часу у храмі не проводять служби старослов’янською мовою. Євангеліє читають та співають українською. Лариса Григірчик каже, перейти на іншу мову було не складно, втім інколи підсвідомо використовує слова старослов’янською.

    “Чому має бути старослов’янська, якщо ми не старослов’яни? Не всі слова були нам зрозумілі та доступні. Мій батько теж служив у церкві, йому зараз 86. Він кожного дня запитував, що там зробилося, а як зробилося? Він каже, я не буду вмирати, дочекаюся, щоб ви доробили це все”, — говорить парафіянка Наталія Федорюк.

    Служби у церкві проводить отець Михайло. Його направили сюди священником тимчасово, поки не знайдуть постійного настоятеля храму.

    Найсвіжіше

    Популярне