П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Як «рускій мір» цькує українців за кордоном — історія активістки з Ізраїлю

    В ізраїльському Ашдоді 29-річна українка Анастасія Роловець-Новікова стала жертвою цілеспрямованого цькування прихильників «руского міра». Через активну проукраїнську позицію жінки вони погрожують її родині і навіть дитячому садку, яким керує українка.

    Про ситуацію розповів ізраїльський портал “Деталі”, який поспілкувався з Роловець-Новіковою. НВ наводить головні факти із розслідування цієї історії.

    Український форпост в Ашдоді

    29-річна Анастасія Роловець-Новікова — уродженка Одеси, яка більшу частину свого життя прожила в Харкові. За освітою вона інженер-еколог, у 2013 році одружилася з російськомовним ізраїльтянином, вихідцем з Білорусі, і виїхала в Ізраїль. У подружжя двоє дітей — дворічний син та п’ятирічна донька. У 2015 році Анастасія відкрила в Ашдоді свій бізнес: вона керує приватним дитсадком-яслами Машенька, куди ходять близько 20 дітей віком від трьох місяців до трьох років.

    18 лютого 2022 року, за лічені дні до російського вторгнення, українка встигла перевезти з Харкова в Ізраїль свою маму: та жила в харківському спальному районі Салтівка, який згодом особливо постраждав від обстрілів армії РФ. Було зруйновано і харківську квартиру батьків Роловець-Новікової.

    Розв’язана Росією повномасштабна війна проти України підштовхнула Анастасію розгорнути активну волонтерську діяльність в Ашдоді. Вона завідує складом гуманітарної допомоги у цьому місті, приєдналася до організації Israeli Friends of Ukraine та до роботи її «дочірнього» Міжнародного волонтерського логістичного центру Марлог. Центр працює під егідою Волинської військової адміністрації та забезпечує прозорий розподіл гуманітарної допомоги мешканцям гарячих точок та українським військовим.

    Крім того, Анастасія Роловець-Новікова публічно підтримує Україну та її захисників у своїх соцмережах, громадській діяльності та роботі. Наприклад, ось пост від 2 червня — галерея під назвою We stand with Ukraine із заснованих українкою ясел в Ашдоді.

    Крім того, вона активно підтримувала українських захисників Маріуполя та нещодавно збирала охочих взяти участь в акції з вимогою звільнити їх у Тель-Авіві.

    Роловець-Новікова також бере участь у багатьох громадських акціях на підтримку України. Одна з них, ймовірно, і стала тригером кампанії цькування, розгорнутої проти українки.

    За що і як цькують українку шанувальники «руского міра»

    24 червня, наступного дня після того, як Україна офіційно стала кандидатом у члени Євросоюзу, проросійські сили провели акцію біля посольства України в Ізраїлі. Опонувати їм вийшла група українських активістів, які вишикувалися вздовж будівлі посольства з прапорами України. У цій акції взяла участь і Анастасія Роловець-Новікова.

    Жінка розповідає, що саме після цього мітингу їй почали масово надсилати погрози та особисті образи, а також обговорювати плани помсти українці у проросійських телеграм-каналах. Серед таких пабліків — закритий канал Міст пам’яті, який об’єднує людей проросійських поглядів, що живуть в Ізраїлі.

    “Деталі” наводять кілька цитат та скріншотів повідомлень із цього каналу. Наприклад, закріпленим постом у ньому було опубліковано змонтований прихильниками «русского мира» відеоролик, у якому стверджувалося, що «нацистка виховує дітей» у дитячому садку Ашдода. У ролику без дозволу було використано фото дітей зі сторінки дитсадка Машенька в соцмережах — без ретуші облич малюків, їхніх батьків та працівниць ясел.

    Відео намагалися розповсюджувати в російськомовних Facebook-групах Ашдода та Ашкелона, проте після скарг батьків модератори видалили відео. «Проте воно досі поширюється проросійськими ізраїльськими Telegram-каналами і групами», — пишуть Деталі.

    Анастасія Роловець-Новікова також показала журналістам архів особистих повідомлень у ТГ та інших соцмережах, через які їй надходять погрози. «Частина з цих повідомлень приходять із закритих номерів, інші — із російських телефонів. Деталі спробували додзвонитися на два телефони, які, судячи з номерів, зареєстровані в Ставропольському краї РФ. Жоден із їхніх власників не підняв слухавку», — повідомляють автори розслідування.

    Серед повідомлень, надісланих Анастасії особисто чи опублікованих у проросійських ТГ-каналах, є такі погрози:

    • особисте повідомлення: «А тепер слухай сюди, собака жирна. Росія зробить усе, щоб розсадника нацизму та фашизму у вигляді України на карті світу не було ніколи. Ми роздробимо Україну, щоб такі с*ки, як ти, втратили батьківщину. Ти жирна шл*ха, зберігаєш фотографії вбитих у своєму телефоні? Я щиро бажаю, щоб твій мужик здох від російської кулі»
      надіслана українці фотографія доньки з одним словом: «Впевнена?» («Мені і раніше писали гидоту, я на них не звертала уваги. Але ще не було такого, щоб я побоювалася за своє життя та життя своїх дітей!» — коментує подібні погрози Роловець-Новікова);
    • обговорення планів помсти українці у проросійських Телеграм-каналах («Займемося цим терміново. […] Зламати може не вийде, але рот свій закриє», — написала одна з користувачок, яка уточнювала адресу дитячого садочку, яким керує українка. «Налякаємо для початку», — пообіцяла та сама користувачка з ніком Юлія).
    • цькування в проросійському Телеграм-каналі ROKOT («Ця мр… та не єврейка, вона „охерет Ісараель“ [ворог Ізраїлю], а вони зрадники та фашисти»). У цьому ж ТГ-каналі обговорювали плани підпалу автомобіля Новікової, а одна з користувачів заявила, що її «простіше посадити», і що «у нас друзі в міштарі (поліція Ізраїлю) є».

    При цьому адміністратор Телеграм-каналу Міст пам’яті на ім’я Роман фактично визнав, що проти українки організовано цілеспрямовану кампанію. «У нас є організатори з цього питання. Можеш їй передати великі вітання з приводу її бізнесу та з приводу расизму. З приводу висловлювання її думок. З приводу расизму нею займатиметься поліція, а щодо бізнесу нею займатиметься міністерство освіти», — заявив він одному з друзів Роловець-Новікової, який спробував з’ясувати причини цькування.

    Чи є шанси домогтися захисту в Ізраїлі

    Анастасія Роловець-Новікова розповідає, що в цій ситуації її підтримують батьки вихованців дитсадка. «Вони готові йти до поліції, писати заяви», — наголошує українка. Сама вона вже звернулася до ізраїльських правоохоронців: жінка поїхала в поліцію першого ж дня, коли їй почали приходити погрози. Однак залишити заяву вдалося лише з другої спроби 30 червня.

    Українська активістка та волонтер каже, що сприймає погрози «русского мира» всерйоз. Вона розповіла Деталям, що була змушена попередити вихователів старшої доньки у державному дитсадку, де також підтримують Україну, що «хтось може спробувати нашкодити моїй дитині». «Вони були шоковані. Ми їх попередили, що крім мене ніхто не може забрати мою дитину з садка. Я переживаю за життя та здоров’я своїх дітей», — каже українка.

    Водночас Роловець-Новікова каже, що має намір показати іншим українцям: із цькуванням проросійських сил можна і треба боротися.

    «Важливо не мовчати. Їх [прихильників Путіна в Ізраїлі] не так багато, вони просто дуже діяльні і витрачають багато часу та сил, щоб нас залякати. Нам треба говорити про це, не дати нам закрити рота. Говорити, щоб і українці знали, що вони не самі у своєму горі, що Ізраїль їх підтримує. Для мене важливо не мовчати, розповісти про це — як вони [проросійські активісти] намагаються нам погрожувати. Ми хочемо порушити це питання на державному рівні — щоб нас почули», — наголошує вона.

    Найсвіжіше

    Популярне