Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр: якщо військовослужбовець вбив ворога – це не зовсім повноцінний гріх

    Вбивство завжди гріх, але при самозахисті людина не несе такої само відповідальності, як за умисне вбивство. Людина несе певну відповідальність перед своєю совістю. Це вимушений гріх.

    Про це митрополит Переяславський і Вишневський Олександр заявив в інтерв’ю Новини.live.

    “За євангельським визначенням гріх — це беззаконня. Міру беззаконня ми визначити не можемо. А беззаконня — це все те, що суперечить закону Божому. Ми маємо співвідносити своє життя з євангельськими заповідями, поклавши це на важелі своєї совісті або звертаючись до священника чи духівника, який дасть відповідь. Людина сама визначає, що для неї гріх”, – зазначив владика.

    Він також додав: якщо військовослужбовець вбив ворога – це не зовсім повноцінний гріх.

    “Але ми не можемо не називати це гріхом. Є заповідь “Не вбий”, і там нічого не сказано про війну. Це місія, яку ми виконуємо, а відповідно, молимося за наших воїнів, просимо прощення за їхні провини”, – наголосив митрополит Олександр.

    Водночас він назвав ухилення від військової служби прямиМ гріхом. “Ми всі боїмося смерті й не хочемо війни, але ухилення від військової служби — гріх. Ми маємо виконувати заповідь Господню “Захищати свого ближнього”, – підкреслив владика.

    “Ворогам не потрібно бажати смерті. Краще, щоб вони не приходили на нашу землю і не воювали з нами. Можна бажати знищення ворога, а от смерті бажати гріх. Смерть і знищення — це різні речі. Бажання смерті — це внутрішній порив, прояв помсти, а знищення — це бажання, щоб вороги зникли, тобто не існували. Тут логічні інші підходи. Нам треба бажати знищення причини, а не виконавців”, – зазначив архієрей.

    Найсвіжіше

    Популярне