Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У РФ звинуватили свого першого президента у “позбавленні гарантій росіян” в Україні

    Перший президент РФ Боріс Єльцин, підписавши Біловезькі угоди про створення СНД і залишивши Україні Крим та “області з російським населенням”, позбавив юридичних гарантій на ідентичність 12 млн росіян.

    Про це заявив голова Конституційного суду РФ Валєрій Зорькін.

    “У Біловежжі під час розпуску СССР Боріс Єльцин залишив за Україною і Крим, і легендарний Севастополь — як було сказано про нього нашими людьми, “алмаз російської військової доблесті” — і кілька областей, фактично російських і населенням, і з історії. Тобто до 12 млн росіян залишилися без будь-яких юридичних гарантій їх національно-культурної ідентичності і, як потім виявилося, були нацистським режимом позбавлені навіть права рідною мовою”, – зазначив Зорькін.

    За його словами, це стало однією з “історичних за своїм масштабом помилок” Росії.

    Після розпаду СССР, за словами Зорькіна, “колективний Захід на чолі зі США витрачав мільярди доларів, щоб виростити антиросійські настрої правлячих кіл та населення України”. “В результаті цієї політики український народ виявився заручником антиросійської, нацистсько-бандерівської ідеології та практики”, – вважає Зорькін.

    Глава Конституційного суду РФ вважає, що саме тоді, ще у 90-х роках, а не після 2014 року, “різко змінилася пропагандистська риторика, що пропонувала населенню односторонній погляд на історію країни”. “Підсумком такої обробки стало планомірне перетворення величезної частини українських громадян на “анти-Росію”, масово переконаних у тому, що варвари-російські століттями поневолювали Україну”, – сказав Зорькін.

    Найсвіжіше

    Популярне