П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Луганський майстер вирізав із груші ікону на знак подяки полякам за прихисток українців

    Український майстер-різьбяр з Луганська Павло Розмярчик виготовив ікону з деревини груші на знак вдячності польському народу за допомогу українцям в часи нинішньої війни.

    «Цю роботу за ескізом Мікеланджело з величезною i щирою любов’ю, повагою i вдячністю присвячую народу Польщі за прихисток українців під час війни», – зазначив майстер.

    Він пояснив аналогії, використані в роботі: Мадонна – це Польща. Вона тримає маленького Ісуса, який уособлює стражденних українців. Вони разом та обіймають одне одного. Поруч – Іван Хреститель. Він доросліший від Ісуса й займає більш споглядальну позицію за тим, що відбувається, передає Укрінформ.

    «Покажіть свою потугу і міць! Дайте більше озброєнь i закрийте небо над Україною!», – закликає майстер.

    Декорування ікони виконано у традиційному народному українському стилі. Це квітково-рослинний орнамент. Його «життя» починається унизу, з маленької квітки – чотирилисника, одного із символів християнства.

    Рух стилізованого листя відбувається по обидва боки від маленького хрестика догори. Закінчується він розквітлими маками – символами України, а в народній традиції символами краси, молодості й, на жаль, швидкоплинності життя.

    У середині композиції, в оточенні маків, розташовані три лілії. Це символи Діви Марії, жіночої енергії, а в народній традиції – оберіг від хвороб. Можна розглядати це й у ширшому трактуванні – від «хвороб» соціальних, ментальних, ідеологічних тощо.

    Найсвіжіше

    Популярне