Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині священник моспатріархату не відчинив церкву перед загиблим Героєм

    У суботу, 18 червня, село Антонівка на Хмельниччині проводжало в останню дорогу загиблого Героя Володимира Бабія. 44-річний чоловік був за кордоном, але в перші дні війни повернувся і пішов добровольцем на фронт. Воїн загинув під Волновахою на Донеччині. Вдома залишились дружина та дочка.

    Ховали Героя в рідному селі. Там же мали й провести заупокійну службу по померлому. На цьому настояли рідні Героя. Але тамтешній настоятель Свято-Миколаївського храму, що підпорядковується “УПЦ МП”, закрив двері церкви та не дозволив провести молебень, повідомляє видання “Всім”.

    “Те, що у нас сталося вчора, це, я вважаю приниженням для всієї України, — розповідає староста села Людмила Батурко для Громадське радіо. — Попередньо службу узгоджували з настоятелем храму. Тому що дружина заявила, що вона хоче, щоб був виключно священник Православної церкви України. Виконувачка обов’язків голови селищної ради телефоном говорила безпосередньо з нашим священником і він сказав, що у храм не пустить. Тоді ми вирішили, що проведемо службу біля храму”.

    Прощалися з Воїном у місцевому Будинку культури. Люди, які прийшли на прощання, побачили, що двері до церкви відчинені, тож після прощання рушили до храму. Та коли процесія з труною підійшла до храму – двері вже були замкнені. Розпочався скандал.

    “Втрутилися військові, втрутилися присутні священники — їх було 5 українських, втрутилися люди, одні — “за”, інші — “проти”. Картина була… Самі розумієте, словами описати важко. Тут тримають труну, родина плаче…”, — розповіла Людмила Батурко.

    Настоятель храму, священник “УПЦ МП”, також був присутній. Він йшов позаду процесії. Місцеві почали скандалити з ним, навіть стукнули його авто.

    “Люди до нього почали кричати: “Відкрийте двері, це ганьба, це позор!”. Це ж наш захисник! Казали: “Він на сході воював з московією, і в рідному селі з московією воює?!”. І рукоприкладство трохи до оцього батюшки було, машину йому хтось стукнув”, – повідомила староста.

    Згодом, священник моспатріархату таки відчинив двері храму. Однак, тепер обстановка в селі дуже напружена. Одні підтримують батюшку, інші – проти. Село, каже Батурко, розділилося надвоє. Виконувачка обов’язків голови громади Олена Мороз розповіла, що громада має зробити збори та обговорити ситуацію стосовно вчинку священника.

    “Ініціатива має бути від людей, не від влади. Маємо надію, що після цього випадку людям можливо і дійде трохи, що ми маємо бути однією єдиною вірою”, – заявила Олена Мороз.

    Найсвіжіше

    Популярне