Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Завершальний день візиту до європейських інституцій

    16 червня 2022 р., у завершальний день візиту делегації релігійних діячів України до Берліну та Брюсселю, відбулася низка зустрічей, у яких взяв участь Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

    Віце-президент Європейської народної партії пані Естер де Ланге, депутат від Нідерландів, прийняла гостей з України у головному офісі цієї християнсько-демократичної політичної сили. «Напередодні ми вшановували жертв радянського насильства, якого зазнали народи країн Балтії після окупації 1940 року. Те, що ми бачимо і знаємо про російські військові злочини в Україні, нагадує про злочини тоталітарної влади СРСР, вчинені в минулому. Як людина, яка тривалий час свого життя була пов’язана з Гаагою, я особливо відчуваю обов’язок допомогти вашій країні, вашому народу відновити справедливість та притягти злочинців до відповідальності», – заначила пані де Ланге.

    Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній у своєму слові подякував за політичну, фінансову, дипломатичну та гуманітарну допомогу, яку надають Україні держави та народи Європи. «Ми цінуємо все, що було зроблено дотепер, але також просимо продовжити вашу допомогу. Чим швидше вона надходитиме, чим більше буде відповідати потребам, тим швидше ми досягнемо нашої спільної мети – перемоги над агресором і справедливого миру для України», – зазначив у своєму слові Блаженнійший владика, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    «Ваші слова, ваша згуртованість, те, як ви, представники різних конфесій та релігій співпрацюєте між собою, дуже надихає і свідчить про справді європейський характер України, де поважають права і свободи. Я дякую вам за нашу зустріч, за розмову. Все, що я почула, надихатиме мене на подальшу роботу з підтримки зусиль для досягнення миру для України», – сказала пані де Ланге.

    У Європейському парламенті відбулася зустріч із депутатом від Німеччини Міхаелем Галєром – постійним доповідачем з питань України, та з його колегами. «Ми вдячні Вам, пане Міхаель, Вашим колегам, за багатолітню працю, спрямовану на зміцнення зв’язків України та об’єднаної Європи. Напередодні важливих рішень щодо надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, ми хочемо як представники релігійної спільноти, як громадяни, засвідчити нашу підтримку в цьому питанні. Ми підтримуємо європейську інтеграцію України і бажаємо цій добрій справі успіху», – серед іншого зазначив у своєму слові Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

    Пан Галєр підкреслив важливість ролі релігійних спільнот у ці складні для України часи. «Саме тому, розуміючи відповідальність, яка лежить на релігійних лідерах, ми не можемо сприйняти тих слів та дій, які бачимо з боку російського патріарха Кирила. Він підтримує військову агресію проти України, він мовчить про злочини. Тому ми виступаємо за включення його до санкційного списку ЄС», – підкреслив депутат Європарламенту.

    Далі Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, якого супроводжував архієпископ Євстратій, відвідав Митрополію Бельгії, Нідерландів та Люксембургу, Вселенського Патріархату, де гостей з України тепло вітав митрополит Афінагор разом зі своїм вікарієм та духовенством. «Ваше Блаженство, для нас велика радість вітати Вас у цій Митрополії. Ми молимося за Вас, за Церкву і за народ України, ми співстраждаємо всім вам у ці страшні часи війни та віримо, що Господь допоможе перемогти зло і відновити мир на Вашій благословенній землі», – зазначив у вітальному слові митрополит Афінагор.

    «Я радий знову відвідати Вас, дорогий владико. Ми раніше зустрічалися і я знаю, що Ви добре обізнані в історії Церкви України. Ви навчалися разом з блаженної пам’яті митрополитом Даниїлом, а потім на початку 2000-х років не раз були долучені до місій Вселенського Патріархату, покликаних розв’язати українське церковне питання. Тож і Ваш внесок є в тому, що ми тепер маємо, як Помісна Церква. Ми дякуємо Вам і просимо надалі про молитву за Україну, за перемогу над російським агресором», – зазначив Предстоятель.

    Завершився третій день програми насиченого подіями візиту зустріччю з членом Європейської Комісії, комісаром з питань політики розширення і європейського сусідства Олівером Верхелі. «Завтра Європейська Комісія має ухвалити рішення щодо запиту України про статус кандидата на членство в ЄС. Я не буду повідомляти наперед про зміст цього рішення, але хочу сказати, що воно сподобається вам і народу України – зазначив єврокомісар. – Вітаю вас у стінах Європейської Комісії та відчуваю ваш візит є ще один добрий знак. Ми багато робимо для того, щоби полегшити страждання вашого народу від війни, і ми продовжимо ці зусилля. Можете розраховувати на нашу підтримку».

    Митрополит Епіфаній та інші учасники делегації засвідчили вдячність за допомогу, яку отримує Україна, за опіку, яку в Європі отримують наші вимушені біженці. «На жаль війна триває, її наслідки важкі, зруйнована економіка, інфраструктура, тому вся допомога, яку надає і далі надаватиме нам об’єднана Європа, буде дуже потрібна для досягнення перемоги та для відновлення України після війни», – підкреслив Митрополит Епіфаній.

    На завершення візиту всі члени делегацій тепло подякували Тіму Петерсу, керівнику представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні та команді Фонду за організацію та проведення цього візиту – першого з початку широкомасштабної російської агресії подібного заходу.

    Найсвіжіше

    Популярне