Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільники єпископатів Європи: не звикаймо до війни

    Днями 28 очільників і представників єпископських конференцій Європи зустрілися в режимі онлайн, щоб обговорити актуальну ситуацію, пов’язану з війною в Україні та разом обміркувати роль Католицької Церкви в Україні в контексті війни. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE).

    Зустріч відкрив Вільнюський архиєпископ Гінтарас Грушас, Голова Ради, який нагадав про близькість єпископів та церковних спільнот усієї Європи з українським народом. Він, зокрема пригадав акт посвячення Папою Франциском України, Росії та всього людства Непорочному Серцю Марії, до якого приєдналися очільники національних єпископських конференцій. Вони також взяли участь у Великопосній ініціативі, в рамках якої кожного дня Чотиридесятниці, по черзі відправляли Святу Месу за жертв пандемії та загиблих у війні в Україні. Архиєпископ Вільнюський зазначив, що кров українців волає про справедливість і мир і нам необхідно зробити все можливе, щоб якнайшвидше припинити цю війну. Він закликав, щоб світ не забував та не звикав до війни, а разом працював для миру. Для Церков у Європі, на думку очільника CCEE, приклад багатьох сімей, які відкрили свої домівки для біженців з України, є запрошенням бути ще більш милосердними та єднатися в молитві, передає Vatican News.

    Про страждання українського народу розповів Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Він подякував усім присутнім за послання солідарності, здійснені візити в Україну та за надіслану допомогу. Глава Синоду УГКЦ зазначив, що український народ відчуває втіху від близькості, від уваги та молитви Церкви в таку важку хвилину, що допомагає подолати страх бути покинутим. Шість мільйонів українців залишили країну, щоб знайти притулок у сусідніх країнах. У свою чергу, для тих, хто залишився, храми в Україні стали центрами прийняття, соціального служіння та укриття. Це стало можливим завдяки відданості священиків, їхньому служінню духовної підтримки.

    До слів подяки Блаженнішого Святослав приєднався Преосвященний Мечислав Мокшицький, в.о. Голови Конференції Римо-Католицьких Єпископів України. Він зазначив, що українці несуть тягар лиха, яке спіткало їхню Батьківщину вісім років тому, а в останні місяці трагедія набула вигляду ще більшого руйнування і смерті. Львівський Митрополит латинського обряду висловив подяку польському Карітасу за гуманітарну допомогу й прийняття майже трьох мільйонів українських біженців. Голова єпископської конференції поділився особливостями різноманітної діяльності у місті Львові, яка включає логістичний центр, волонтерську активність й духовну підтримку для цивільних та військових.

    Учасники зустрічі у своїх виступах висловили близькість своїх церковних спільнот до українського народу, розповівши про діяльність у своїх країнах, яка пов’язана із прийомом біженців та сприянням інтеграції українських жінок та дітей. Наприклад, в Англії українців вирішили приймати переважно в сім’ї, а у Словенії українська сім’я з шести осіб живе у резиденції Голови Єпископської конференції. У цьому контексті унікальним фактом є те, що у Словенії для України зібрано рекордну для країни суму в три мільйони євро. В Молдові, місцева католицька Церква, крім прийняття 1200 сімей, веде також роботу з надання допомоги породілям та новонародженим. Це піклування є актуальним з огляду на те, що від початку потоку біженців до Молдови там народилося вже 812 українських дітей. А у Шотландії помітно вирізняється додаткова активність супроводу та надання духовної допомоги біженцям. Водночас, представники різних Церков в Європі підкреслювали щоденну молитву за мир, яка охоплює також екуменічний вимір.

    Секретар комісії соціального душпастирства CCEE о. Луїс Окулік представив учасникам зустрічі ініціативу CR4U (Католицька відповідь для України). У ініціативі бере участь робоча група, що складається з представників католицьких організацій для координації дій на місцях та розробки спільного стратегічного плану. Ініціатива охоплює п’ять тематичних напрямків: збір даних, комунікація, а також гуманітарна, адвокатська та духовна підтримка. До кожного напрямку залучені різноманітні організації.

    Наприкінці зустрічі архиєпископ Гінтарас Грушас, який відвідає Україну з 15 по 20 липня, подякував усім за участь, а особливо українським єпископам за їхні зусилля. Відновлюючи заклик європейських єпископів до лідерів націй взяти на себе зобов’язання зупинити цю війну, він закликав Церкви в Європі не переставати молитися і трудити на користь миру й бути конкретним прикладом милосердя, відкриваючи серця і домівки для тих, хто втікає від війни, щоб заново відкривати, що всі ми є братами й сестрами.

    Найсвіжіше

    Популярне