Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх “УПЦ МП” розповів, скільки учасників собору виступили за єдність із РПЦ

    На соборі “УПЦ МП”, що відбувся 27 травня, 80% учасників виступили за відокремлення від РПЦ, а решта хотіли зберегти єдність, проте з них 7% були готові до незалежності, якщо її дарує московський патріарх Кіріл.

    Про це розповів архієрей “УПЦ МП” Філарет в інтрев’ю zaxid.net, повідомляє “Релігійна правда”.

    За його словами, на початку березня духовенство єпархії “УПЦ МП” на Львівщині звернулося до нього з проханням порушити питання про автокефалію “УПЦ”. За словами архієрея, і до нього, і до його колег після вторгнення росіян 24 лютого писали не лише священники, а й миряни – в одних листах наполягали на проголошенні автокефалії, в інших ішлося про проголошення незалежності, треті писали про терміновий вихід з РПЦ. Всі ці листи по суті говорили про одне – “УПЦ” має стати незалежною структурою. Такі ж листи отримував і предстоятель “УПЦ” митрополит Онуфрій.

    Згодом відбувся архієрейський собор, а відтак і помісний, на якому 27 травня “УПЦ” оголосила про свою незалежність, але не про автокефалію, і про розірвання стосунків з російською церквою.

    “Під час дискусії перед голосуванням 80% учасників собору, за словами Філарета, виступили за відокремлення від РПЦ, а решта хотіли зберегти єдинство, проте з них 7% були готові до незалежності, якщо її дарує московський патріарх Кирило. Інша позиція була в представників окупованих росіянами територій Криму і Донбасу”, – зазначив Філарет.

    Найсвіжіше

    Популярне