П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Найбільший гріх і злочин зараз – жити так, неначе війни немає» – священник

    На превеликий жаль, дуже часто ми змушені читати неприємні новини про корупційні схеми на війні. Адже мародерство на крові є не просто злочином проти своєї держави, але й великим гріхом. І сьогодні саме час про це говорити. Які гріхи належать до категорії, що кличуть до неба про помсту? Чи можна було уникнути такої великої кількості жертв на війні? Що ж таке справжнє мародерство? На ці питання шукає відповіді сотрудник храму Успіння Пресвятої Богородиці Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ (м. Дрогобич) протоєрей Ігор Цмоканич:

    «У Писанні є категорія гріхів, яка кличе до неба про помсту. Це і затримання заробітної плати, зневага слабких, вбогих, беззахисних. Також існує категорія гріхів, які під час війни кличуть до неба про помсту. Ці гріхи є не просто злочинами проти держави, проти її майбутнього, але, насправді, великим святотатством, зневагою до того, що наші бійці проливають за нас кров. Можна сказати, що одним із таких гріхів є мародерство. Але, насправді, мародерство є різне. Йдеться не тільки про тих, хто торгує або ж використовує гуманітарну допомогу для себе, або ж використовує її не за призначенням. Йдеться також і про тих, хто, можливо, у перші тижні і місяці боявся, намагаючись вчиняти правильно настільки, наскільки міг, а тепер – повертається до звичного життя.

    Найбільший гріх і злочин зараз – жити так, неначе війни немає, а, відтак, брати участь у корупційних схемах, які існували до того. Це, насправді, – потоптати, зневажити цю святу кров численних жертв. Так, можливо війни і не можливо було уникнути, але така кількість жертв є наслідком безвідповідальності, некомпетентності і корупційної складової. Саме ці фактори у декілька разів помножили кількість жертв. Звичайно, що тут постає питання, а чи на часі говорити про це зараз? Але, якщо зараз про це не говорити, то тоді коли? Якщо зараз про це не говорити, то кількість жертв буде збільшуватися. І найголовнішою втратою на цій війні може стати втрата віри у правду і справедливість. Саме це є найстрашнішим.

    Так, мародерством є нові корупційні схеми або ж продовження старих. Мародерством на війні і гріхом, що кличе про помсту, є жити так, як ніби війни немає. Мародерством є втікати від мобілізації, купуючи собі якісь документи. Ці гріхи – це, немовби, така скалка, яка сидить і гноїть».

    Джерело: «Духован велич Львова»

    Найсвіжіше

    Популярне