Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РФ запропонували скасувати визнання незалежності України, Естонії та Латвії

    Депутат Держдуми Євгєній Фьодоров висловив думку щодо відкликання визнання незалежності Естонії, Латвії та України. Раніше депутат від провладної “Єдіной Росії” запропонував аналогічне, але з Литвою.

    Євгєній Фьодоров 8 червня вніс до Держдуми законопроєкт стосовно скасування постанови від 6 вересня 1991 року про визнання незалежності Литви. Він аргументував пропозицію тим, що країна незаконно отримала незалежність, бо його ухвалив неконституційний орган із порушенням вимог кількох статей Конституції СССР.

    Російський депутат вважає, що РФ не варто зупинятися на одній Литві, повідомляють “Букви”.

    “Це ми тільки розпочали з Литви. І зрозуміло чому — Литва небезпечніша для Російської Федерації щодо ситуації, пов’язаної з Калінінградською областю і в протистоянні з НАТО і США. А після того, як буде відпрацьований механізм, відпрацьовуватимемо його і на інших територіях НАТО. І не лише НАТО. Ось Україна, наприклад, також незаконно виходила з СССР”, – заявив Фьодоров.

    Депутат вважає, що від даних постсовєтських країн та їхньої незалежності існують загрози для РФ, які потрібно ліквідувати. Іншими словами позбавити країн суверенітету.

    За його словами, для Клайпеди, Вільнюса та Ігналинської АЕС законодавчо прописали особливий порядок виходу з СССР. Він пояснив, що нібито Держрада “не мала права позбавляти державу СССР територіальної цілісності та віддавати її території”.

    Додамо, що стосовно Литви Євгєній Фьодоров апелював тим, що країна не проводила референдуму про вихід зі складу СССР. Своєю чергою не було встановлено перехідного періоду для розгляду всіх спірних питань. Проте РФ теж не проголошувала незалежності та не проводила референдуму. За логікою російського депутата, РФ теж не запроваджувала перехідного періоду для розгляду всіх спірних питань.

    Утім завдяки тому, що Совєтський Союз припинив існування фактично через передачу влади Борісу Єльцину, а не вибори, — їхні пропагандисти просувають наративи, що саме РФ є спадкоємицею СССР. Саме тому вони вважають, що інші країни та народи не заслуговують на незалежність, а їхня державність нібито сепаратиська та вигадана.

    Проте Україна разом з Грузією, Вірменією, Азербайджаном та Молдовою оголосили незалежність після провалу путчу. До цього першою ухвалила аналогічне рішення Литва (1990 рік), а після неї Латвія. Вже після цього сталася передача влади у РФ та фактичний розвал Союзу.

    Найсвіжіше

    Популярне