Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Православні та католики обговорювали екологію

    З 8 по 11 червня відбувся V Халкінський саміт, присвячений богословським, виховним та екуменічним перспективам, пов’язаним з екологією, – питанням, дорогим для Православної та Католицької Церков. Наукова зустріч на острові Халки поблизу Стамбула організована Вселенським Патріархатом Константинопольським та інститутом «Софія» з тосканського міста Лоппіано, що діє під егідою церковного руху Фоколярів.

    У конференції на тему «Разом підтримаємо майбутнє планети» беруть участь католицькі та православні студенти та викладачі з усіх континентів; Святіший Престол представляє монсеньйор Анджело Вінченцо Дзані з ватиканського Департаменту у справах культури та освіти, повідомляє Vatican News.

    Учасників стамбульської зустрічі привітав Папа Франциск, який надіслав послання за підписом держсекретаря кардинала П’єтро Пароліна на ім’я монсеньйора П’єро Коди, керівника кафедри екуменізму ім. Патріарха Афінагора та Кьяри Любич в інституті «Софія». У посланні йдеться: «У той час як наш спільний будинок стикається з продовження наслідків зміни клімату, які загрожують насамперед нашим найуразливішим братам і сестрам, Його Святість підносить молитви, щоб все більш екуменічний відгук на заклик бути добрими розпорядниками Божого дару творіння спонукав людей присвятити себе благу майбутніх поколінь».

    Роботи V Халкінського саміту відкрив Патріарх Варфоломій; у своєму виступі він підкреслив два слова з назви конференції: «майбутнє» та «разом». Перше слово нагадує про міцний зв’язок поколінь, незамінний для турботи про навколишнє середовище; друге – необхідність міждисциплінарного підходу до обширних і складних екологічних проблем. «Стає очевидним, – сказав Патріарх, – що лише спільна відповідь релігійних лідерів, науковців, політичної влади, освітніх установ та фінансових організацій допоможе ефективно вирішити ці нагальні питання сучасності». Глава Вселенського Патріархату розмірковував над двома центральними поняттями в богослов’ї та духовності православ’я: «Євхаристії» – у сенсі подяки за дар Божого творіння – та «аскетизму», тобто «самоконтролю» над споживчими пристрастями. Крім того, Патріарх запропонував розглянути ці поняття як різні способи вираження єдності: «Саме тут погляд нашого брата Папи Франциска збігається зі світоглядом, який ми пропонували та просували протягом понад тридцяти років. Ми обидва переконані, – підкреслив єрарх, – те, що ми робимо нашому світу, ми робимо найменшим із братів і сестер, подібно до того, як те, що ми робимо для інших, ми робимо для Бога».

    Все взаємопов’язане, часто нагадує Папа Франциск, і Патріарх пояснив це загальне переконання: «Йдеться про зв’язок між нами та всім творінням Божим, між нашою вірою та діями, між богослов’ям та духовністю, між словами та справами; між наукою та релігією, між нашими переконаннями та кожною з дисциплін; між нашим таємничим спілкуванням та соціальною совістю; між нашими та майбутніми поколіннями, між нашими двома Церквами, а також з іншими Церквами та релігійними громадами».

    Найсвіжіше

    Популярне