Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Межа між правдою і гріхом»: ПЦУ про знищення ворога на полі бою

    Якщо російський загарбник зі зброєю в руках іде вбивати наших воїнів, вбивати мирне населення, зупинити його, використовуючи зброю, це не гріх. Коли російський загарбник підняв руки і сказав: «Я здаюсь. Я хочу, щоб мене взяли в полон» – от після цього вбити – це вже буде гріхом

    Про це розповів речник Православної Церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у програмі «Час: Online» на «5 каналі».

    Євстратій (Зоря) говорить: «Це питання виникло не в березні місяці, не в лютому, не в 2014 році. Це питання, яке турбувало християнську церкву від самих початків. По-перше, в Євангелії ми ніде не знаходимо засудження військової справи. Навпаки, серед святих ми бачимо і знаходимо багатьох воїнів. І вони в житіях прославляються, як воїни віддані, як воїни вправні».

    Речник ПЦУ пояснює, у чому мета справжнього воїна. Не загарбника, не агресора, а справжнього воїна. Це захищати, навіть ціною свого життя.

    «Мета – не вбивство. Вбивство – це крайній спосіб зупинити ворога в його злочинних намірах. Щоб відчути, де межа між правдою і гріхом. Якщо російський загарбник зі зброєю в руках іде вбивати наших воїнів, вбивати мирне населення, зупинити його, використовуючи зброю, це не гріх. Коли російський загарбник підняв руки і сказав: «Я здаюсь. Я хочу, щоб мене взяли в полон» – от після цього вбити – це вже буде гріхом. Тому що він припинив бути агресором і загарбником. Чому він це зробив? Так, можливо він злякався, можливо, у нього просто спрацював інстинкт самозбереження і він хоче себе захистити», – каже Євстратій (Зоря).

    І наголошує: «Але тут ми не повинні переходити межу. В боротьбі з драконом не можна самим ставати драконом. Не будь переможений злом, а перемагай зло добром».

    Речник ПЦУ пояснює, що ми, українці, не повинні мати наміру завдати страждань і болю у відповідь. Так, справедливе покарання має бути, але не повинно бути відчуття, що ось, ви змусили наш народ страждати, то тепер ми змусимо ваша народ страждати.

    Євстратій (Зоря) пояснює, що ми маємо зупинити агресора, ми маємо відновити нашу цілісність, як держави, суверенітету, вийти на державні кордони, але ми не повинні перетворитися справді на тих, ким нас описує російська пропаганда – «карателів, вбивць, ґвалтівників», бо їм тоді буде набагато зручніше.

    «Україна вже перемогла, вона перемогла морально. Саме завдяки тому, що ми, як український народ, наші ЗСУ мають сильну моральну позицію – і весь цивілізований світ це бачить. Я вже сказав, що ця війна чорно-біла. Тут нема напівтонів, тут нема градацій сірого. І тому не можна в кожному конкретному випадку опускатися до їхнього рівня», – наголошує речник ПЦУ.

    Він додає, що війна закінчиться, віримо, що перемогою України, і чим менше буде невиправданого насильства з нашого боку, тим швидше можна буде перетворити сусідню державу на мирну і безпечну для України. Євстратій (Зоря) вважає, що мета України – не просто вигнати агресора, а щоб і майбутні покоління були захищені, а для цього необхідно, щоб російське суспільство пройшло те очищення, яке пройшло німецьке суспільство.

    Найсвіжіше

    Популярне