Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    60 релігійних громад на Вінниччині приєдналися до ПЦУ з початку повномаштабного вторгнення Росії в Україну

    З 2019 року 550 релігійних громад на Вінниччині підтримали перехід з УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України. 60 з них за останні три місяці.

    Про це розповів начальник обласного управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький.

    Серед тих, хто підтримав перехід з УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України — настоятель храму св. Трійці с. Заливанщина Калинівської громади Віталій Трач.

    “Я вагався, бо не хотів бути розкольником. Не лише писали, а й телефонували. Бруду налили скільки могли”, — розповів Віталій Трач.

    Бруду, каже настоятель, налили його брати по вірі. І хоч розкольником бути не хотів, залишатись в єдності з Московським патріархатом, під верховенством Кирила більше не міг.

    “Це терорист. Він благословляє вбивати наших дітей. Я чітко знав, що залежність повна УПЦ МП в синоді Російської православної церкви. Без української православної церкви не відбувається жоден синод”, — зазначив Віталій Трач.

    Рішення про перехід до Православної Церкви України приймала громада, — каже в.о. старости Заливанщинського територіального округу Калинівської громади Наталя Кравчук.

    “До мене почали звертатись матері, дружини захисників. Настоятель сказав готувати документи й будемо переходити. Люди самі підписи принесли. У нас це мирним шляхом вирішилось”, — каже Наталя Кравчук.

    На першу службу тоді прийшло в рази більше вірян, ніж ходили раніше, каже Наталя Кравчук. Громада, місцеві підприємці тому посприяли. Передали гроші, аби придбати релігійну літературу українською мовою.

    “Всі книги які нам потрібні для богослужіння є”, — говорить Віталій Ткач.

    Так миролюбно релігійне підпорядкування змінюють далеко на всі церкви, каже очільник обласного управління у справах релігій Ігор Салецький.

    За цих три місяці з 60 релігійних громад, які вирішили перейти до ПЦУ на Вінниччині — лише 15 священників перейшли із людьми і без суперечок.

    “Ми були учасниками 100 судових процесів. На сьогодні залишилося 8. Першу програв, бо не знав як поводитися в суді. Не маю юридичної освіти”, — розповів Ігор Салецький.

    До Православної церкви України священник Віталій Трач перейшов місяць тому разом зі своїм сином Назарієм. Він теж священик. Каже,серед тих, хто і досі вагається — більшість вболівають за Україну, і так само не раді “руському миру”, але їх тримає страх.

    “Є страх. Це зумовлено з тим, що прийде російський визволитель. Щоб не бігати з місця на місце”, — каже Віталій Трач.

    Сам же Віталій Трач, каже вірить у перемогу України. Хоч попереду ще не простий шлях.

    Найсвіжіше

    Популярне