Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У громаді на Кіровоградщині збирають підписи за перехід до Православної церкви України

    Члени релігійної громади Коробчинського старостату Новоукраїнського району Кіровоградської області збирають підписи за перехід з Української православної церкви до Православної церкви України. Про це Суспільному розповіла голова комісії релігійної громади Світлана Кіторага.

    До Коробчинського старостату входить шість сіл, в яких живуть понад тисячу людей.
    За словами Світлани Кітораги, у громаді провели опитування, багато людей хочуть, щоб була Православна церква України. Зібрали 570 підписів. На цій підставі вирішили провести збори.

    За дві години зборів за перехід проголосували 224 члени релігійної громади, проти жодного. Після пішли в храм переконувати священника перейти до Православної церкви України.

    Наталія Стовпова до вторгнення Росії ходила в церкву у селі. Тепер їздить в інше за 19 кілометрів. “Батюшка не каже: “Покарай агресора”. Він говорить: “Пошли перемогу цьому міру”. Я зрозуміла, що в нас не один ворог з батюшкою. І перестала ходить”.

    Протоієрей Іван Гончарук служить у храмі 25 років. За його словами, він не проти переходу до Православної церкви України, але за певних умов. “Якщо вона буде канонічною, тобто якщо визнають всі помісні церкви. А що робить Кирило свої брудні справи, то його справи”.

    Парафіянка цієї церкви Світлана Гончарук проти переходу до Православної церкви України. “Українська православна церква є канонічною, вона визнана в усьому світі. Це для мене не те що важливо, це для мене життя”.

    Будівлю храму та 70 соток землі приватизували у 2015 році. Іван Гончарук сказав, що це зробила релігійна громада для того, аби ніхто не міг на неї претендувати. “Мало хто захоче тут посіяти, чи ще щось. Це зроблено для людей, які ходять, моляться”.

    Хто може вирішувати, кому належить споруда храму

    За словами начальника обласного управління комунікацій з громадськістю Віталія Останнього, споруда храму може належати релігійній громаді на праві власності або може бути орендована.

    Пояснив, рішення про перехід церкви ухвалює релігійна громада своєю більшістю. Тоді вносяться зміни до статуту релігійної організації. “Якщо змінений статут, то усе майно переходить у громаду, яка змінила конфесійну приналежність. Меншість, яка не згодна з рішенням більшості, може створити нову релігійну громаду”.

    Результати голосування жителі села Коробчине відвезуть в обласну адміністрацію. Віталій Останній сказав, що звернення про зміну конфесійної належності розглянуть протягом місяця.

    Найсвіжіше

    Популярне