П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Святій Джавеліні” зафарбували німб

    Із муралу “Свята Джавеліна” на будинку №13 на вулиці Авіаконструктора Антонова в Києві прибрали німб.

    Андрій Пальваль, директор компанії, яка розписувала стіну, поінформував про це у Facebook.

    “Це було підступно зроблено, коли ми прибрали обладнання й усе вже було готове”, – написав він у коментарях до свого повідомлення.

    Мурал “Свята Джавеліна” (мадонна з ракетним комплексом Javelin) Пальваль намалював разом із колегою з творчої групи Kailas-V Яною Вовк. Проти муралу виступила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. У зверненні до міського голови Києва Віталія Кличка та президента України Володимира Зеленського вона назвала його “псевдомистецтвом, яке використовує релігійні почуття та символи як об’єкт пародії”.

    Як пише журнал DTF Magazine, посилаючись на свої джерела, розпорядження замалювати німб дав заступник Кличка Микола Поворозник.

    У Kailas-V вважають, що КМДА і мер Віталій Кличко “стали на бік середньовіччя”, а Рада церков диктує свою волю всьому місту, “наче в Російській Федерації”.

    Замовником муралу став засновник канадсько-українського бренда Saint Javelin Крістіан Борис. Канадець з українським корінням створив мем “Свята Джавеліна” ще за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення і почав продавати наклейки із цим образом у Канаді та США, надсилаючи виторгувані кошти на благодійність в Україні. Наразі проєкт приніс уже понад $2 млн. Бренд пожертвував кошти організаціям Help Us Help, 2402 і нещодавно став партнером Ukrainian World Congress, щоб закуповувати захисне обладнання для військових.

    Найсвіжіше

    Популярне