Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ворог видихається: міняє риторику, лякає неіснуючою «Задирою»

    Визнати поразку рф так просто не може, а тому готує для цього ґрунт, паралельно вигадуючи міфічне «Вундерваффе». Але ж ми знаємо, як закінчив Гітлер…

    Цього тижня із-за «порєбріка» прилетіли дві взаємопов’язані новини, на які ми просто не могли не звернути уваги, адже вони – свідчать про те, що рф видихається.

    Перша новина – про унікальну, надпотужну зброю нового покоління, яка, за словами віцепрем’єр-міністра уряду рф юрія борисова, уже (нібито) використовується на війні в Україні і яка (нібито) має таку ж руйнівну силу, як крилаті ракети: «Йдеться про комплекс лазерної зброї «Задира-16», який здатний вражати цілі на відстані у 5 км».

    Ні, вам не почулося: країна, яка через санкції має дефіцит паперу (від офісного до туалетного), яка планує виробляти електромобіль «москвич» (не вірите – погугліть) заявляє про наявність у себе (нібито) лазерної зброї…

    «Вони вже починають надходити у війська. Так, перші зразки вже використовуються (мабуть, у війні проти України, – Ред.)», – наголосив російський віцепрем’єр.

    Втім, борисов не уточнив, на яких саме ділянках фронту окупанти використовують таку зброю, та не поділився її «успіхами». Лише послався на проведене (нібито) 17 травня випробування, під час якого «безпілотник на відстані 5 км згорів за 5 секунд».

    Що ж це за зброя така? Вона узагалі існує? Можливо, «аналоговнєт» комплекс «Задира-16» – це не більше, ніж чергові розмови з розряду «У вас ленд-ліз, а нас – «Вундерваффе» (диво-зброя німецькою, на яку марно надіявся Гітлер навесні 1945 року. Ред) Тож або давайте вже домовлятися, або…»?

    Друга – скоріше не новина, а тенденція  – щодо зміни риторики російської пропаганди. В якості прикладу, наведемо кілька тез із ток-шоу «60 мінут» скабєєвої: «росія воює проти всього цивілізованого світу», «в Україні військові мотивовані, бо воюють за свою Батьківщину», «у росії обмежені можливості по матеріально-технічному забезпеченню свого війська», «підтримка Китаю та Індії не є безумовною», «загалом ситуація, в якій опинилася росія, не є нормальною» і так далі. І як висновок – «росії треба виходити з цієї ситуації».

    Хоча це відео потім, як могли, повидаляли, але це вже було пізно – розлетілося в Мережі.

    Погодьтеся, що виглядає так, наче російські пропагандисти потроху готують плебс до «ми в цій війні проти всіх не могли не програти» і «треба домовлятися». Чи, може, ще зарано для подібних висновків?

    Бойовий лазер «Задира-16»: зброя якої… нема?

    Перший і останній раз про роботи над системою «Задира-16» росіяни заявляли ще наприкінці 2017 року. Про це повідомляє українське мілітарне видання Defense Express. За минулі 5 років не було жодного повідомлення про те, щоб рф створила бодай макет цієї системи.

    Натомість, у відкритих джерелах знаходимо згадку про комплекс лазерної зброї радянської розробки «Сжатіє», призначений для «осліплення» оптико-електронних приладів противника. Цю систему в серійне виробництво росія запустити теж не змогла.

    Тим часом кремлівські пропагандисти нахвалюють інше лазерну зброю – комплекс «Пєрєсвєт». Але… Максимум можливостей цього комплексу – це протидіяти безпілотникам. А також, як вказують самі ж росіяни у своїх джерелах, «Пєрєсвєтів» у них є максимум 5 штук. При цьому ефективність «Пєрєсвєту» безпосередньо залежить від (!) навколишнього середовища – туман, дощ, сніг та низька хмарність заважають лазерному променю дістатись мети.

    Виходить, що російський віцепрем’єр борісов, лякаючи «новітньою лазерною зброєю», у всіх сенсах «продає повітря»? Практично всі військові експерти, до яких ми зверталися по коментар, або взагалі відмовлялися говорити на цю тему, як от, наприклад, полковник запасу, учасник миротворчих місій в Іраку та Косово Сергій Грабський, котрий назвав це «повною маячнею», на яку й часу не хочеться тратити. Або…

    «Наявність у російських військ лазерних указок китайського виробництва, які продаються ледь не в кожному підземному переході, – це далеко не про повноцінний лазерний комплекс. Це по-перше», – розповідає речник міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

    По-друге, максимум, що росіяни дійсно можуть освоїти – старі радянські технології, які аж ніяк не можуть вважатися новітньою сучасною зброєю.

    « рф постійно шукає якусь «вундервафлю», яка прийде (приїде/прилетить) і всіх переможе. Але нічого не виходить – не перемагає. Ця, вибачте, «держава» воює ротом», – додає він. І нагадує, як росіяни грозилися, що в Україну заїдуть їхні інноваційні, «аналоговнєт» БМП «Термінатор»: «Заїдуть і все тут до біса рознесуть. І що – заїхали? Наші хлопці вже одного такого «Термінатора» спалили. А ще раніше у них на озброєнні були «аналоговнєт» комплекси РЕБ. І?.. Наші привели їх у повний робочий стан і тепер ці РЕБи стоять на озброєнні ЗСУ».

    Врешті-решт, пан Макарук згадав про глибоко модернізовані «аналоговнєт» танки Т-90 «Владімір». Один такий танк, до слова, коштує $4 мільйона.

    «Як відомо, росія втратила в Україні практично весь запас Т-90: усі вони або знищені українськими військовими, або, як і РЕБи, – поповнили арсенали ЗСУ», – каже аналітик InformNapalm.

    «Дуже цікаво те, що відразу після того, як у російських ЗМІ згадали про якусь лазерну зброю, там заговорили і про можливість відновлення мирних переговорів. Тобто погрози ядерним ударом, очевидно, вже не мають якоїсь ваги – це не більше ніж струс повітря. Тому й вигадують нові форми шантажу», – стверджує військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

    В цілому ж, продовжує він, російський науково-технічний і технологічний потенціал недостатній для створення лазерної зброї за потужністю, здатною фізично знищувати об’єкти.

    «Можливе лише застосування радіохвильового принципу для порушення роботи мікросхем і каналів зв’язку, але ні про яке фізичне знищення об’єкта не йдеться», – додав він.

    Тож – це маніпулятивна інформація.

    «Її розповсюджують у російському інформаційному середовищі для підвищення морального духу всередині російського суспілства, а також ефемерної акції залякування за межами російського сегменту», – підкреслив Олександр Коваленко.

    «Комплекс із дурною (як і все російське) назвою «Задира». Що це? Поліз шукати дані цієї «вундервафлі». Ну, там ТТХ, зовнішній вигляд і всяке різне. Але знайшов лише вищезгадану новину, розтиражовану всякими пропагандистським «звьоздамі», «раша тудей» тощо, і російський серіал з однойменною назвою. Якась містика! Тому що про всі російські «аналоговнєти» практично завжди є згадка у тій же «Вікіпедії», а тут ТИ-ШИ-НА. Мабуть, дуже секретна приблуда», – іронізує блогер, письменник, ветеран АТО, який знову став на захист батьківщини, Олексій Петров.

    Як виявилося, каже він, контракт на виробництво цієї «зброї» підписали ще в 2017 році з одним із Саратовських НДІ.

    «За участю того ж борисова, який на той момент перебував у ранзі «шойгузаступника». От воно що! Сам проконтролював підписання контракту і сам же насвистів про застосування. А завтра сам же заявить про «знищення п’ятнадцяти (краще звичайно тридцяти) українських F-35 та п’яти (теж українських) авіаносців? – іронізує пан Петров. – Є в мене підозра, що бойовий лазер, який замінює ракети, це китайський ліхтарик із променем синього світла, ну, щоб страшніше було! А гроші… Гроші традиційно «скримздили»! Ні, «наномангал» (так експерт називає розпіарений росіянами «захист» від Javelin, – Ред.) на танки розробляв зовсім інший НДІ, під наглядом іншого «шойгукуратора». Адже у всіх є сім’ї, всім хочеться їсти».

    Зрештою, Міноборони США також не можуть підтвердити наявність такої зброї у рф: «Ми не бачили нічого, що б підтверджувало повідомлення (віцеприм’єра уряду рф, – Ред.). Так, ми бачили деякі відкриті повідомлення преси про це, але ми не бачили нічого, що б це підтверджувало».

    Пропагандисти готують росіян до неочікуваних підсумків війни

    Вище ми уже згадували, як поступово змінюється риторика пропагандистів і навіть навели кілька прикладів. Варто відзначити, що на відповідні зміни звернули увагу і в Центрі протидії дезінформації при РНБОУ. Зокрема, аргументом на користь цього є медійне затишшя у росЗМІ та капітуляційна риторика їхніх експертів.

    ЦПД: «Останнім часом на театрі воєнних дій в Україні відбулося одразу кілька ключових подій: зупинка наступу ворога майже за усіма напрямками; надання Україні важкого озброєння; евакуація захисників Маріуполя з «Азовсталі». Всі ці фактори не сприяють окупантам. Проте, попри воєнні поразки, російська пропаганда вимушена щодня спілкуватися з російською аудиторією, яка чекає перемог. Розуміючи, що на фоні воєнних невдач медійні історії про «біолабораторії» та «радіоактивний попіл» перестають працювати, пропагандистські медіа почали перебудовувати стратегію та готувати росіян до «неочікуваних підсумків»: поразки у війні та капітуляції».

    Російські пропагандисти потроху готують плебс до поразки

    А от, що з цього приводу пише Головне управління розвідки: «Армія країни-окупанта зазнає від захисників України катастрофічних втрат та поразок. Щоб змінити уявлення росіян про військову «непереможність» та підготувати суспільство до можливої поразки, російським ЗМІ наказали розповідати про російсько-українську війну як про збройне протистояння рф з усіма країнами ЄС та НАТО. На думку кремлівських політтехнологів, це применшить ганьбу від програшу могутньому противнику. За інформацією воєнної розвідки України, керівники кремлівських телеканалів, інтернет ЗМІ та пропутінської армії ботів вже отримують вказівки перейти до нової інформаційної політики».

    Отже, виходить, що ми були праві – російський народ справді потроху готують до «ми в цій війні не могли не програти» і «треба домовлятися».

    А що з цього приводу думають експерти?

    «Для командування російських окупаційних військ очевидно, що ця війна програна. Бракує ресурсів, людських та технічних. Колосальні збитки та бездарне управління військами призвело до того, що проект з окупації України обертається проти самих російських окупантів. Так чи інакше, але вони змушені будуть виходити з війни з деякими поясненням причин, чому сталося саме так і, що найголовніше, хто в цьому винен», – коментує Олександр Коваленко.

    Нині бойові дії набули більше вигляду утримання територій, які довго росіяни утримувати не зможуть. Але за цей час, продовжує він, уже буде вироблений сценарій, як діяти далі. І під цей сценарій нині й готується громадська думка, вкидаються помірковано поразницькі наративи.

    «Упевнений, що найближчим часом їх побільшає. І не тільки – зростатиме й сама істеричність таких заяв», – підкреслив експерт групи «Інформаційний спротив».

    «Зараз у російських пропагандистських ток-шоу одночасно звучать, по суті, дві точки зору: перша – ядерна атака, ми всіх переможемо, друга – треба про щось домовлятися. Втім, ні слова про поразку. Тобто у кремлі поки не готуються до капітуляції, але там точно готуються до того, що є проблема і з неї потрібно якось виходити», – доповнює політолог Валерій Клочок.

    За його словами, в кремлі розуміють, що здобути швидкими темпами тих результатів, які б хотілося – не можливо.

    «Готується запасний «аеродром». Саме тому на ростб все частіше з’являються пропагандисти, як от, наприклад, військовий експерт, імперець Михайло Ходарьонок із альтернативною позицією, які критично оцінюють боєздатність власної армії, – каже пан Клочок. – Якщо ще донедавна в рф вірили, що військова перевага над ЗСУ в чисельній кількості і по окремих видах озброєнь очевидна, то сьогодні все зовсім навпаки. Маю стійке переконання, що в кремлі чудово розуміють, що з територій України, які їхня армія тимчасово окупує – скоро доведеться піти. В який спосіб? Це залежатиме від того, наскільки швидко буде реалізований план постачання високоточної західної зброї в Україну».

    Як можна підсумувати? Очевидно, що росія починає видихатися від розпочатої ж нею «спецоперації». В кремлі поставили собі за ціль пробігти спринт, взяти Україну, щонайперше Київ, за «2-3 дні», а по факту – катастрофічні втрати на фронті, економіка за крок до дефолту, світ гуртується в коаліцію проти тебе … В такому випадку залишається вкрай небагато: поступово готувати свій плебс до поразки, паралельно лякаючи усіх черговою неіснуючою «Вундерваффе».

    Нагадаємо, що в Третьому Рейху зразка 1944-45 рр. слово «Вундерваффе» було дуже популярним. Така «диво-зброя», згідно фантазіям Гітлера, мала врятувати нацистську Німеччину від поразки, принципово змінивши перебіг війни. Що ж, тодішня Німеччина, на відміну від нинішньої рф, справді мала чимало «проривних» військових технологій: реактивні винищувачі та бомбардувальники, балістичні ракети «Фау-1» і «Фау-2», новітні підводні човни, зенітні ракети тощо. Але ніщо не врятувало злочинний «тисячолітній рейх» від краху. Не врятує і злочинну росію.

    Мирослав Ліскович. Київ. Укрінформ

    Найсвіжіше

    Популярне