Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна і росія призупинили переговори. У Зеленського пояснили, чому

    Україна та росія призупинили переговори щодо припинення війни. У Москві кажуть, що з перемовин вийшли українці, а в Києві запевняють, що росіяни не зовсім адекватно сприймають події.

    Про це заявили заступник міністра закордонних справ росії андрій руденко, якого цитує «РИА Новости», та радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк нам у коментарі.

    За словами руденка, Україна вийшла фактично з переговорного процесу, тому він не відбувається у жодному вигляді. Посадовець запевняє, що Москва також не отримала від Києва відповідь на свій проєкт договору.

    Подоляк підтвердив, що переговорний процес справді призупинили. Він пояснює, що, по-перше, росія все ще не зовсім адекватно сприймає події, які відбуваються в світі у зв’язку з вторгненням, а по-друге — кремль хоче використовувати переговори як елемент своєї пропаганди для внутрішньої політики. «Звідси всі ці коментарі шантажного типу в публічному просторі щодо переговорів», — каже Подоляк.

    «росія, певно, хоче побачити в дії всі пакети міжнародних економічних санкцій і остаточно зрозуміти дійсну “боєздатність” своєї армії, а також втратити залишки репутації такого собі світового монстра, якого треба було боятись. Добре. Стратегічна ціль зрозуміла. Немає сенсу заважати падінню цієї “імперії з варварським нутром”»— зазначив Подоляк. І додав, що, «якщо серйозно», то мандат на продовження переговорів для української переговорної команди узгоджує тільки президент Володимир Зеленський.

    Також Подоляк нагадав, що процес відновлення переговорів залежатиме від перебігу евакуації захисників з Азовсталі, ситуації в Херсоні, «і так далі».

    Нещодавно президент Володимир Зелегський наголошував, що Україна вийде з будь-яких переговорних процесів з росією, якщо «будуть знищені наші люди в Маріуполі, якщо буде псевдореферендум у Херсоні».

    Найсвіжіше

    Популярне