П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    В уряді Ізраїлю кажуть, що путін вибачився за антисемітську заяву лаврова. У кремлі про це мовчать

    Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет провів телефонну розмову з главою росії володимиром путіним. Ізраїльська сторона повідомляє, що президент рф перепросив за антисемітську заяву свого міністра закордонних справ сергія лаврова.

    Так, у повідомлені за підсумками розмови на сайті канцелярії прем’єр-міністра Ізраїлю йдеться, що Нафталі Бенет «прийняв вибачення президента путіна за слова лаврова і подякував йому за роз’яснення ставлення президента до єврейського народу та пам’яті про Голокост».

    А от у кремлі, хоч і повідомили, що розмова відбулась, однак про вибачення не сказали ані слова, як і загалом про обговорення цієї теми. Водночас там написали про вбивство німецькими нацистами 6 мільйонів євреїв під час Другої світової війни та наголосили на необхідності визнання ключового внеску радянської армії в перемогу над нацизмом.

    Що сказав лавров?

    Він вирішив прокоментувати слова Володимира Зеленського про те, що він не може бути нацистом, оскільки є євреєм. 

    «Можу помилитися, але у Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти — зазвичай євреї. “У сім’ї не без виродка”, як у нас кажуть», — заявив лавров.

    В Ізраїлі такими словами обурилися. Міністр закордонних справ країни Яїр Лапід у своєму Twitter написав, що лавров припустився грубої історичної помилки. «Євреї не вбивали себе під час Голокосту. Найгірший рівень расизму щодо євреїв — це звинувачувати самих євреїв в антисемітизмі», — оголосив він.

    Як пише видання Haaretz, Ізраїль чекав на вибачення за коментарі лаврова та викликав посла росії для пояснень. Головний рабин росії Берл Лазар також закликав лаврова вибачитися. Обурилися і в МЗС України, де назвали заяву лаврова антисемітською та неприйнятною.

    Найсвіжіше

    Популярне