Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    The Guardian: РПЦ зраджена путінським патріархом

    Патріарх Московський Кіріл дав богословське виправдання воєнному нападу володимира путіна на Україну.

    У 1934 році, коли Адольф Гітлер зміцнив свою владу в Німеччині, група сміливих протестантських пасторів чинила опір спробам створити пронацистську об’єднану церкву Рейху. У документі, що став відомий як Барменська Декларація, вони наголошували на абсолютному відокремленні церкви від держави, заперечуючи «неправдиве вчення» про те, що «Церква в людському самозвеличенні нібито може ставити Слово і справу Господа на службу будь-яким самовільно обраним бажанням, цілям та планам» (пункт 6 Декларації – примітка перекладача).

    Досить показово, що саме в ці важкі часи, минулого місяця, сотні представників православного духовенства, вчених і мирян відчули потребу у створенні подібної декларації, що розкриває причетність РПЦ до вторгення володимира путіна в Україну. Їхній документ під назвою «Декларація православних богословів світу про “русскій мір”» засуджує патріарха Московського Кіріла за богословське виправдання варварської та незаконної війни.

    Кіріл, який мав тісні зв’язки з КДБ у радянські часи, назвав керівництво путіна – чудом. Коли на українські міста скидали бомби, він стверджував, як «Божу правду» те, що народи росії, України та Білорусі мають возз’єднатися як один духовний народ. Під час проповіді, виголошеної в Москві минулого місяця, він зобразив вторгнення в Україну як частину «метафізичної» боротьби проти морально зіпсованого Заходу – цивілізації, яка ніби капітулювала перед матеріалізмом, моральним релятивізмом, глобалізацією та пропагандою гомосексуалізму. Ставши васалом гріховного заходу, Україна має бути врятована і повернута до «Святої Русі». Таке змішування раси, нації та церкви, як зазначають автори декларації «русский мир», раніше православною традицією засуджувалося як єресь.

    В країні, де 71% населення ідентифікують себе як православні, де путін позиціонує себе захисником традиційних цінностей, погляди Кіріла дають потужну легітимацію геополітичним амбіціям президента. В результаті, на тлі всесвітньої реакції християн, РПЦ швидко перетворюється на партійну церкву в партійній державі. Минулого тижня (вже в котрий раз – примітка перекладача) духовний лідер православних християн світу Вселенський патріарх Варфоломій І засудив вторгнення в Україну як «жорстокий» акт. Понад 280 російських православних священників і церковних діячів з усього світу підписали відкритий лист із засудженням війни. Незважаючи на залякування та погрози з боку Москви, парафія РПЦ в Амстердамі засудила Кіріла і перейшла до Вселенського Константинопольського Патріархату, який базується у Стамбулі. В Україні, де частина православної церкви покинула Московський патріархат у 2019 році, (деякі – примітка перекладача) лідери філії РПЦ відсторонилися від Кіріла і засудили вторгнення.

    Оскільки вселенське Православ’я займає конкретну позицію, інші християнські лідери також повинні зробити свій крок і показати, що воєнний сплав етно-націоналізму Кіріла, авторитаризму та релігійної ідентичності не належить до сторони Світла.

    Папа Франциск, спершу не бажаючи висловлюватися максимально критично до путіна, посилив жорсткість своєї промови, сказавши патріарху, що концепція священної чи справедливої ​​війни не може бути узгоджена з християнським вченням.

    Всесвітня рада церков, яка представляє 580 мільйонів християн різних конфесій по всьому світу, безуспішно закликала Кіріла використати свій вплив на путіна, щоб заступитися за мир. Зараз лобі у ВРЦ закликає виключити РПЦ зі своїх членів. Такий крок суперечив би природному покликанню ВРЦ сприяти єдності християн.

    Але так само як російські олігархи були піддані санкціям та ізольовані на підставі надання допомоги і підтримки путіну, так і шахрайська філія православного християнства в Москві повинна заплатити високу ціну за те, що пов’язує свою теологію із кривавими амбіціями диктатора.

    Оригінал: The Guardian. Переклад ethos.org.ua

    Найсвіжіше

    Популярне