П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Forbes: Путін не «злий геній», а злий ідіот, який стріляє Росії в голову

    Чи правда Владімір Путін такий «злий геній», як про нього думають? Чи може все ж таки він просто злий ідіот, як свідчать його дії? Його вперте наполягання на тому, щоб Німеччина й інші країни НАТО купували російський газ за рублі стало черговим доказом на користь думки, що він, все ж таки, ідіот.

    Про це в статті для Forbes пише професор економіки Бостонського університету Лоренс Котлікофф, пояснюючи, чому путінські вимоги – це «дурниця вищого розряду». Ідея про те, що розрахунки в рублях за енергоносії якось підтримають рубль, а отже скоротять російський імпорт, безглузда. Однак, ЗМІ її все ж таки підхопили й розтиражували. Котлікофф наполягає: рублю це не допоможе.

    Взяти для прикладу хоча б Німеччину. Вона купувала російські енергоносії за євро. Транзакція передбачає, що в цьому процесі у Москви буде більше євро, а в Берліна – більше енергії. Але Путін вимагає, щоб Німеччина використовувала не євро, а рублі. В результаті з’являється додаткова перепона на шляху, через яку Путін змушує стрибати німецького покупця. Євро будуть переведені в рублі, якими потім заплатять за російський газ. Результат транзакції буде абсолютно той самий: у Берліна буде більше енергії, а в Москви – та ж кількість євро.

    Що ж стосується створення додаткового німецького попиту на російську валюту, то це ніяк не вплине на курс рубля. Адже водночас повністю зникне попит на рублі з боку «Газпрому», експортера російських енергоносіїв. Чому? Тому що компанії більше не будуть платити в євро, які він потім повинен був би обмінювати на рублі. Так, «Газпром», швидше за все, відкладав якусь частину євро. Але тепер закон вимагає, щоб він продав 80% своїх валютних запасів. Що ж стосується решти 20%, не важливо, де «Газпром» буде їх зберігати: на власному рахунку чи на рахунку Центробанку. Компанія повністю підконтрольна уряду Росії. Тож якщо Москві потрібні євро, вона може взяти їх у «Газпрому». Власне, саме для цього й потрібен закон про обов’язковий продаж 80% валютних запасів.

    Путінська косметична вимога платити рублями за енергію не принесе жодної економічної вигоди, якщо Німеччина чи інші «вороги» Росії погодиться її виконувати. Але покора диктату Путіна навіть без економічних наслідків – це не те, на що країни НАТО погодяться. Так само, як би вони не погодилися на вимогу Кремля «пакувати євро в маленькі коробочки з прапорцем Росії», перш ніж відправити їх Путіну. Цього не буде.

    А що ж буде? Країни НАТО не будуть виконувати вимоги. А Путін буде змушений припинити продавати їм газ і нафту або ж втратить обличчя. Саме тому він власними руками запровадить проти Росії найголовнішу з усіх можливих санкцій – заборонить експорт російських енергоносіїв.

    «Одним словом, Путін вистрілить Росії в голову знову. Його друзям потрібно постаратися краще, щоб змінити напрямок, в який він цілиться», – йдеться в статті.

    Найсвіжіше

    Популярне