Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод РПЦЗ дозволив духовенству припинити згадувати московського патріарха кіріла

    21 березня Архієрейський Синод Російської Православної Церкви Закордоном (РПЦЗ) прийняв рішення дозволити окремим парафіям припинити поминання Патріарха Московського Кіріла на літургійних богослужіннях, незалежно від того, продовжує це робити місцевий архиєрей чи ні.

    Про це повідомляє РІСУ з посиланням на сайт «Православ’я в діалозі».

    Як йдеться в повідомленні, така позиція Синоду сприятиме відновленню певної первісної репутації РПЦЗ, яка виступає проти дій Російської Православної Церкви, що стала на бік державного російського насильства.

    “Невідомо, як Кіріл відреагує не такий крок РПЦЗ. Нещодавно він заявив, що виключення його імені з літургійного поминання — як це стає все більш поширеним в Українській Православній Церкві Московського Патріархату — рівнозначно розколу.

    Ми в «Православ’ї в діалозі» аплодуємо мужності Синоду РПЦЗ, який зробив цей перший крок до того, щоб дати оцінку вторгненню Росії в Україну та ролі Патріарха Кіріла у цьому злочині”, – йдеться у повідомлення «Православ’я в діалозі» .

    Юрисдикція РПЦЗ налічує близько 400 парафій по всьому світу та, за оцінками, більше 400 000 осіб. З них 232 парафії та 10 монастирів знаходяться у США; вони мають 92 000 оголошених прихильників і понад 9 000 постійних відвідувачів церкви. РПЦЗ налічує 13 ієрархів із чоловічими та жіночими монастирями у США, Канаді, Австралії, Нової Зеландії та Європи.

    Богослов Кирило Говорун пояснював, що відмова від поминання Кіріла в Україні нічого не змінить, але потрібно щоб очільник УПЦ МП Онуфрій перестав його згадувати. Також він заявив, що патріарх Варфоломій не заперечує приєднання УПЦ МП до Вселенського патріархату на тимчасовій основі.

    Раніше парафія РПЦ в Амстердамі ухвалила рішення про вихід із Московського патріархату і приєднання до Вселенського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне