П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна може отримати американські дрони-камікадзе: що відомо

    За даними американського телеканалу NBC, адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість поставок Україні безпілотників-камікадзе Switchblade. Передбачається, що вони можуть допомогти у вібитті агресії Росії, оскільки здатні вражати танки і артилерію противника.

    РБК-Україна зібрало інформацію про те, що з себе представляє це озброєння і які перспективи його отримати.

    За словами головного республіканця в комітеті Палати представників у закордонних справах Майкла Маккола, українська сторона може отримати 100 дронів-камікадзе Switchblade. Ця допомога буде виділена в рамках нового пакета на 800 млн доларів.

    Відповідні плани підтвердило виданню Politico джерело в адміністрації Байдена.

    Що собою являють безпілотники Switchblade

    Switchblade – це роботизовані розумні бомби. Вони оснащені камерами, системами наведення і вибухівкою. Дрони-камікадзе можна запрограмувати на автоматичний удар по цілях, які знаходяться за багато кілометрів. Можуть запускатися з наземних, морських і повітряних платформ.

    Власне, назвою “дрон-камікадзе” цей безпілотник зобов’язаний тому, що є зброєю одноразового використання. Тобто, по суті, є ракетою, а не аналогом турецьких Bayraktar TB2.

    Switchblade здатний оперативно перервати місію, вразити допоміжну ціль або самоліквідуватися, якщо ситуація змінилася після запуску.

    Хто використовує ці дрони

    Switchblade знаходиться на озброєнні армії США. Єдиною країною, яка може закуповувати бойові безпілотники – Великобританія.

    Де застосовувалися

    На сьогодні відомо про застосування Switchblade американськими військами в Афганістані для точкового ураження одиничних і групових цілей. В основному проти бойовиків, які встановлювали саморобні вибухові пристрої. Дрони-камікадзе дозволили оперативно реагувати і ліквідувати цілі до того, як вони встигали вислизнути.

    Switchblade поміщається в рюкзаки піхотинців. Американські військові оцінювали його застосування як “дуже ефективне”.

    Види Switchblade

    Switchblade 300 має довжину довжину 610 мм і важить 2,7 кг, включаючи чохол і пускову установку. Управління здійснюється на відстані до 10 км, дрон може перебувати в повітрі до 10 хвилин. Боєголовка несе вибухівку, еквівалентну 40 мм гранаті. Ефективний для знищення легкої бронетехніки та особового складу. Невеликі розміри і безшумний політ ускладнюють його виявлення і перехоплення, дрон наближається до цілі зі швидкістю до 160 км/год.

    Switchblade 600 – великий баражуючий боєприпас вагою 23 кг, але одночасно переносний і може бути налаштований за 10 хвилин. Розрахований на політ на відстань до 40 км за 20 хвилин, потім може знаходиться в повітрі ще 20 хвилин, за рахунок чого загальна дальність зростає до 80 км. Оснащений протитанковою боєголовкою, може також використовуватися як боєприпас типу повітря-земля.

    На даний момент невідомо, який саме вид Switchblade може отримати Україна.

    Найсвіжіше

    Популярне