Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Коли в нас немає лукавства, тоді відбувається торжество православ’я в нашому житті, — екзарх Вселенського патріарха єпископ Михаїл

    13 березня 2022 року екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській Церкві звершив Божественну літургію.   Про це повідомляє Місія “Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні”

    На проповіді єпископ Михаїл розповів, що торжество православ’я повинно відбувається щоденно. І воно сьогодні відбувається, коли ми одне одному допомагаємо у скруті, допомагаємо стареньким і дітям та немічним, всім, хто ховається від війни, чи захищаємо свою Україну від загарбників.

    “Подивившись глибше, духовніше, ми зрозуміємо, що торжество православ’я це не просто святкування, якоїсь події, хоча це і було повʼязане певною мірою до історичних подій.  Що таке торжество православ’я, як його святкувати, сьогодні дає нам відповідь святе Євангеліє, словами Господа Ісуса Христа, якими він звернувся до Нафанаїла, кажучи, “Ось цей є істинний Ізраїльтянин в якому немає лукавства””, – сказав екзарх.

    Архієрей особливо звернув увагу на слова з Євангелія: “Немає лукавства”. 

    “От коли в нас немає лукавства – це один із показників того, що православ’я торжествує в нашому житті, в нашому серці. Взагалі, коли ми тільки докладаємо зусиль, щоб тільки виконувати заповіді Божі, щиро без лукавства, ось тоді відбувається торжество православ’я”, – підкреслив єпископ Михаїл.

    “Тому сьогодні можна сказати, що незважаючи на те що переживає наша країна у нас торжество православ’я. Адже, що ми з вами бачимо? Ми бачимо людей, які в окопах захищають свою державу, покладаючи своє життя за свій народ. Ми бачимо людей, які ризикуючи власним життям допомагають вберегтись, втікти із зони бойових дій дітям, стареньким і немічним. Ми бачимо найкращий прояв єднання людей, допомоги одне одному, коли люди можливо не від своїх багатих маєтків розділяють це з ближнім, щоб тільки підтримати того, хто втратив все, хто немає навіть прихистку, тим більше в такий холодний період. І ось саме коли ми відгукуємось на біль ближнього, коли ми уважні до нього, коли ми докладаємо зусиль, щоб полегшити цей біль, цим самим ми виконуємо заповідь Божу, виконуємо щиро і цим самим в нас торжествує православ’я”, – підсумував екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне