Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Держсекретар Ватикану: Друга зустріч Папи Франциска з патріархом Кірілом малоймовірна

    Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін у коментарях для італійської преси заявив, що нещодавні висловлювання російського патріарха Кіріла лише посилять напруженість у російсько-українській війні, і сказав, що друга зустріч між Папою і Патріархом малоймовірна.

    Про це повідомляє CREDO.

    Кардинал також розповів про свою телефонну розмову з російським міністром закордонних справ Сєрґєєм Лавровим, зазначивши, що ця розмова виявилася марною.

    Кардинал Паролін сказав, що слова Кіріла «не приносять користі і не сприяють порозумінню».

    «Навпаки, вони ризикують ще більше загострити настрої і зрушити в бік ескалації, а не вирішення кризи мирним шляхом», — сказав він.

    Протягом останніх днів Кіріл виголосив дві проповіді, у яких висловив чітку підтримку курсу Владіміра Путіна і розв’язаної ним війни.

    6 березня, коли Російська Православна Церква відзначала «Прощену неділю» перед початком Великого посту Кіріл висловився на підтримку сепаратистів Донбасу та припустив, що певне неназване західне об’єднання народів організовує кампанії геноциду проти країн, які відмовляються проводити гей-паради.

    9 березня під час Великопісної Літургії Кіріл назвав росіян і українців «єдиним народом» і звинуватив Захід у постачанні Україні зброї з метою послаблення Росії нібито через зростаючий страх перед її могутністю.

    Відповідаючи на питання італійських журналістів про потенційну другу зустріч Папи Франциска та Кіріла , яка нібито повинна була відбутися у червні-липні поточного року, Паролін сказав: «Питання дуже складне, зокрема через напруженість, яка існує між Церквами, тож на цей момент такої можливості не існує».

    Про перспективу майбутньої зустрічі як такої, навіть якщо вона не буде організована цього літа, кардинал Паролін сказав: «Це складна ситуація. Побачимо».

    Кардинал Паролін також розповів про свою розмову з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим, яка, за його словами, мало допомогла у забезпеченні гуманітарних коридорів і переговорах про припинення бойових дій.

    За його словами, Лавров «виклав свою точку зору», а він натомість попросив його від імені Папи поважати безпеку гуманітарних коридорів та цивільного населення загалом, але жодних «запевнень» щодо створення та безпеки гуманітарних коридорів для мирних жителів, які тікають від війни, кардинал Паролін не почув.

    Щодо того, чи є ще простір для переговорів і припинення війни, Паролін сказав: «Я сподіваюся, що так, тому що інакше немає можливості закінчити цю війну шляхом переговорів. Безперечно, межі дуже тісні, але ми сподіваємося, що ми зможемо досягти позиції узгодження».

    Найсвіжіше

    Популярне