Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На вулицях росіяни і чеченці. Життя у Гостомелі: розстріли, відсутність їжі, тепла і зв’язку

    Перші зіткнення українських військових з російською армією у поблизу Гостомеля сталися 24 лютого. Окупаційні війська намагалися захопити місцевий аеропорт “Антонов” поблизу селища. Напередодні стало відомо про загибель селищного голови громади Юрія Прилипка, якого вбили російські військові під час роздачі їжі та ліків місцевим мешканцям.

    Станом на 8 березня бої у Гостомелі та на околицях тривають, а ситуацію у селищі називають гуманітарною катастрофою. Люди перебувають у підвалах без води та їжі, світла та опалення, каже голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

    Суспільному вдалося поспілкуватися з місцевою жителькою, яка від початку бойових дій перебуває у Гостомелі. На умовах анонімності вона розповідає про ситуацію в селищі станом на 8 березня.

    На вулицях російські та чеченські військові

    Взагалі, ми зараз навіть не виходимо зі свого подвір’я, тому що постійно вільно гуляють вулицями як російські, так і чеченські військові. Єдиний зв’язок зі світом — це радіо. Немає ні інтернету, ні електрики, не кажучи вже про воду та газ.

    Ми спілкуємося зі знайомим з різних мікрорайонів Гостомеля. Вони кажуть, що людей, які намагаються виїхати з селища просто розстрілюють. Чеченці та російські війська заходять на територію будинків. До нашого знайомого, поки він ховався в укритті, залізли чеченські війська та обстріляли увесь будинок.

    Обстріли тривають постійно, зараз на щастя, поки що найспокійніший ранок за весь період війни. Приблизно 2-3 постріли за годину. Але сьогоднішня ніч була найстрашнішою. Десь поблизу — системи протиповітряної оборони, і постійно чути обстріли Градами, колонами їздить техніка, багато танків.

    Обмінюємося їжею з сусідами

    Усі магазини розгромлені російською та чеченською армією. Продуктів зовсім немає, як і їх постачання до селища. Моя сім’я має хоча б якусь крупу та м’ясо. І коли ми зустрічаємося у підвалі з сусідами, під час обстрілів, то обмінюємось їжею. В нас є щось, чого немає у них, і навпаки.

    У підвалі одного з будинків сидять близько 50 людей, і в них є лише свічки, їжі немає. У сусідньому будинку близько 200 людей, приблизно стільки ж у підвалах колишньої колонії. У людей закінчуються продукти, лишається тільки вода.

    Мер Бучі намагався привезти фури з їжею. Але постійно тривають обстріли, і йому просто страшно сюди посилати людей.

    Найсвіжіше

    Популярне