Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    МВФ розпочав процедуру виділення додаткового фінансування Україні, а Нацбанк працює над закриттям рф доступу до міжнародних донорів – глава НБУ

    Голова НБУ Кирило Шевченко розповів ZN.UA про ситуацію щодо фінансування МВФ для екстрених потреб Україна, а також чи є вірогідність, що МВФ припинить членство рф.

    – Яке очікуємо фінансування від МВФ? На які результати перегляду очікувати? Чи є вірогідність, що МВФ припинить членство рф?

    – 24 лютого рф почала воєнні дії проти нашої країни. Починаючи з цього дня завданням номер один для нас стала підтримка безперебійної та надійної роботи фінансової системи країни, стабільного функціонування об’єктів критичної інфраструктури, максимальна підтримка Збройних Сил України. І можу сказати, що нам це вдається. Другий наш пріоритет – робота з міжнародними фінансовими інституціями, центробанками інших країн, платіжними системами для того, щоб вони вжили заходи щодо рф.

    Відповідно, на сьогодні реформи, які має запровадити Україна для успішного проходження наступних переглядів програми stand by з МВФ, на жаль, не на часі. Ми обов’язково повернемося до них після звільнення території України від агресора, але зараз у нас є більш приорітетні завдання. Саме тому у березні Україна звернулася до МВФ із проханням завершити діючу програму stand-by та виділити натомість нашій державі фінансову допомогу за інструментом швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument).

    Фонд швидко відреагував на наш запит та вже розпочав процедуру виділення коштів. Вже сьогодні Рада виконавчих директорів МВФ розгляне питання виділення Україні додаткового фінансування за відповідним інструментом. Звісно, ми сподіваємося, що Україна отримає близько 1,4 млрд дол. США або 1 млрд SDR (це 50% від квоти держави-члена МВФ). Це максимальний обсяг можливого фінансування за цим інструментом.

    Кошти будуть спрямовані насамперед на фінансування першочергових потреб державного бюджету та підтримку платіжного балансу.

    Що стосується обмеження членства рф та рб в МВФ, то ми звернулися з цим проханням до  Директорки-розпорядниці Фонду Крісталіни Георгієвої. Ми просимо МВФ, по-перше, відсторонити виконавчого директора МВФ від рф від участі у засіданнях Ради директорів МВФ. По-друге – заборонити рф та рб використовувати відносно нещодавній розподіл СПЗ, бо ми розуміємо, що ці кошти можуть бути направлені на фінансування їхніх армій і, як наслідок, на посилення збройної агресії. По-третє, заборонити російській та білоруській делегаціям брати участь у Весняних зборах МВФ та Групи Світового банку.

    Чим швидше нам вдасться закрити агресору доступ до міжнародних ринків, донорів, тим швидше, ми сподіваємося, він перестане атакувати наші міста і наших людей. Рішення ж міжнародних інституцій та компаній щодо обмеження діяльності рф та рб не лише допоможе Україні зараз, але й буде дуже сильним та однозначним сигналом на майбутнє. Ми сподіваємося, що і МВФ, і інші міжнародні інституції та компанії підтримають наші пропозиції.

    Найсвіжіше

    Популярне