П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вступ до НАТО залишається метою для України, але гарантії безпеки потрібні зараз — Кулеба

    Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не відмовляється від свого курсу на вступ до НАТО, однак часові рамки приєднання до Альянсу не встановлені, а для припинення війни, яку розв’язав Путін проти української держави, гарантії безпеки потрібно знайти негайно.

    Про це він повідомив у прямому ефірі спільного інформаційного марафону UAразом на телеканалі “1+1”.  

     “Це вимога росіян, щоб ми відмовилися від НАТО. Але питання, яке порушує президент України [Зеленський] стоїть інакше. Президент каже: “НАТО — це колись”. Від цього ніхто не відмовляється, але це “колись”, – зауважив Кулеба.

    За його словами, першочерговими питаннями, які потрібно вирішити українській владі, є питання гарантій безпеки, адже допомога відповідно до ст.5 статуту НАТО, від союзників можлива лише у віддаленій перспективі.

    “Ми бачимо, що відбувається зараз. Зараз потрібно зупинити війну, зараз потрібно гарантувати безпеку України. І тому президент говорить, що зараз потрібно говорити про гарантії безпеки України. Але він ніде не сказав, що ми повинні забути про НАТО як ціль”, – наголосив міністр.

    Він нагадав, що перспективу вступу  до НАТО Україні було обіцяно ще у 2008 році, однак станом на 2022 рік з боку Альянсу в цьому напрямку не було зроблено суттєвих кроків.

    “Ми проводили реформи і вони [НАТО] нам допомагали. Але в питанні членства був глухий кут”, – зазначив Дмитро Кулеба.

    Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський поділився своїм ставленням до питання вступу України до НАТО. В інтерв’ю американському каналу ABC News він заявив, що “давно охолов” з цього приводу.

    Найсвіжіше

    Популярне