П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ визнає свою автокефалію з моменту її надання Вселенським патріархом, а не від Всеправославного собору

    Російська Православна Церква визнає свою автокефалію з моменту її надання Вселенським патріархом Єремією ІІ у 1589 році, а не від Всеправославного собору у 1593 році.

    Про це розповів митрополит Перістеріський Григорій (Папатомас) у інтерв’ю «Апархі».

    «Вселенський Патріарх Єремія ІІ надає автокефалію, знаходячись на території Русі, і, повернувшись до Константинополя, у 1589 році видає томос. Маючи еклезіологічне усвідомлення того, що автокефалія є виміром, який співвідноситься з усією Церквою по всесвіту і попри те, що дана автокафалія знаходиться на території власне Константинопольського Патріархату, він скликає у 1593 р. Всеправославний, як ми можемо його назвати, Собор», – розповів митрополит.

    Він уточнив, що на цьому Всеправославному Соборі був відсутній Рим, тому що з ним після 1054 стався розрив спілкування та були присутні чотири інших Патріархати, які затвердили проголошення автокефалії 1589 року, тобто тієї автокефалії, яка була надана чотирма роками раніше Вселенським Константинопольським Патріархатом.

    «Сьогодні, якщо ми запитаємо у всій Росії: “З якого часу ваша Церква є автокефальною?” Усі без винятків кажуть: “З 1589”. Тобто вони визнають автокефалію, яка була надана лише Константинопольським Патріархатом. Тобто, що соборна процедура необов’язкова… всеправославна, такого роду, про яку сьогодні багато хто говорить», – підкреслив митрополит Перістеріський.

    Таким чином ці слова митрополита Перістеріського спростовують закиди РПЦ поти автокефалії ПЦУ. Саме в Моспатріархаті говорили, що автокефалія ПЦУ нібито недійсна, бо не було скликано Всеправославного собору, хоч свою автокефалію в РПЦ визнають з моменту надання її Вселенським патріархом 1489 році, а не з моменту Всеправославного собору у 1593 році. Вато також зазначити, що РПЦ не прибула на Всеправославний собор на Криті через розгляд на ньому процедури надання автокефалії.

    Нагадаємо, раніше митрополит Перістерійський Григорій (Папатомас) говорив, що дії Російської Церкви — розкол, а не вторгнення.  Водночас митрополит припустив, що суд Пентархії може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств. Також він додав, що православ’я стало свідком екклезіологічного злочину РПЦ вчиненого в Африці. Крім цього він запропонував позбавити РПЦ МП автокефалії на п’ять років.

    Найсвіжіше

    Популярне