П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Александрійська Церква викликає священників РПЦ до суду

    Двох московських кліриків – протоєрея Андрєя Новікова та священника Гєоргія Максімова – викликали до церковного суду Александрійського Патріархату за їх роботу в “екзархаті РПЦ в Африці”.

    Про це повідомляє “Інтерфакс-Релігія” з посиланням на митрополита РПЦ Лєоніда (Горбачова).

    Російський архієрей відразу ж загадав про канонічне право і заявив, що викликати до церковного суду священників, які належать до іншої помісної Церкви, не можна.

    “Викликати наших кліриків до суду вони не мають права. Александрійський патріарх може звертатися до своїх кліриків, до своєї пастви. Щодо іншої помісної Церкви, то є певні рамкові правила, статут, і якщо патріарх Феодор якісь питання має, то повинен звертатися безпосередньо до повноти Російської церкви”, – заявив Лєонід (Горбачов).

    Водночас “екзарх РПЦ в Африці” ще раз нагадав про шантаж Московським патріархатом Александрійської Церкви. “Александрійський патріарх повинен не шукати винних серед священників, які виконують свій пастирський обов’язок з благословення священноначалія, а має уважно прочитати рішення Синоду Російської православної Церкви та останнє повідомлення Відділу зовнішніх церковних зв’язків, де чорним по білому написано, що РПЦ закликає патріарха Феодора переглянути своє антиканоничне рішення щодо України та повернутися на рейки канонічного православ’я, тобто не вносити до нього розкол”, – заявив Лєонід (Горбачов).

    Він додав, що рішення Александрійського суду у справі російських священників не матиме “ніяких абсолютно наслідків” для “екзархату РПЦ в Африці”. “Це неправомірне рішення, яке Російська православна церква ніколи не визнає”, – наголосив він, додавши, що незабаром до Африки полетять ще дві місіонерські групи священників РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне