Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ нагадав Філарету, що йому заборонено здійснювати рукоположення в будь-який сан

    2 лютого 2022 р. відбулося чергове засідання Священного Синоду Православної Церкви України, на якому розглянули порушення архієреєм на спокої преосвященним Філаретом (Денисенком) та його послідовниками канонічного порядку.

    «На підставі раніше ухвалених Священним Синодом рішень було визначено, що колишній Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Преосвященний Філарет (Денисенко) є архієреєм Православної Церкви України на спокої, якому в силу перебування на спокої з червня 2019 р. канонічно заборонено звершувати дії, які належать до компетенції єпархіального архієрея та Предстоятеля Церкви, зокрема заборонено скликати і очолювати зібрання для вирішення питань церковного управління, заборонено здійснювати рукоположення в будь-який священний сан тощо. Виключно з поваги до попередніх заслуг Преосвященного Філарета (Денисенка) та враховуючи його вік і стан здоров’я, Священний Синод застосовує до Почесного Патріарха на спокої крайню ікономію, не вживаючи більш жорстких заходів канонічного реагування на вчинені ним порушення», – йдеться у рішенні Синоду ПЦУ.

    Крім цього Синод ПЦУ констатував, що усі особи, які починаючи з червня 2019 р. були іменовані Преосвященним Філаретом (Денисенком) “архієреями”, насправді не мають архієрейського рукоположення і сану. Також Синод нагадав, що їхнє “рукоположення” відбулось із порушенням канонів та Статуту ПЦУ і без обрання Священним Синодом ПЦУ та без благословення предстоятеля ПЦУ.

    “Ці особи підлягають церковному суду і позбавленню священного сану” за “розбійницьке привласнення архієрейських титулів і повноважень та інші дії, спрямовані на провокацію розділень в Українській Православній Церкві”, – йдеться в заяві синоду ПЦУ.

    Синод підкреслив, що будь-які послідовники старокалендарної схизми з Греції не перебувають у церковному спілкуванні з ПЦУ і в жодному разі не можуть бути прийняті в таке спілкування. Йдеться про Авксентія (Марінеса).

    “Враховуючи вчинені нові злочини проти священних канонів Синод висловив прохання до Священного Синоду Православної Церкви Греції розглянути питання про відлучення Авксентія Марініса та Георгія (Хризостома) Калліса від Церкви”, – підсумовується у заяві ПЦУ.

    Також Синод ПЦУ Синод ПЦУ викликав на церковний суд оточення Філарета – трьох єпископів ПЦУ, які були на інтронізації митрополита Епіфанія і потім вирішили відколотись від ПЦУ утворивши “Київський патріархат”.

    Нагадаємо, російські експерти порівняли антиканонічні дії Філарета із вторгненням РПЦ в Африку. Також грекомовний ресурс «Ромфея» поширив фейкову новину про «екзарха УПЦ КП у Греції».

    Найсвіжіше

    Популярне