П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ похвалились підписаними у Москві антимінсами для африканських священників

    Так званий «патріарший екзарх РПЦ в Африці», який досі в Африку не поїхав, митрополит Клінський Леонід (Горбачов) похвалився підписанням антимінсів, призначених для африканських священнослужителів, які нібито перейшли в РПЦ.

    Про це митрополит РПЦ Леонід повідомив на своїй сторінці у Телеграм.

    «Підписав перші 115 антимінсів для Африки. Це історія!», – йдеться у повідомленні митрополита Московського патріархату.

    Раніше Горбачов розказував про надіслані кошти в Африку і особисто патріарху Александрійському. «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – розповідав він. Горбачов також ставив умови патріарху Александрійському і вимагав від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо. Також Горбачов сказав, що РПЦ буде вдиратись у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати від розколу».

    Варто зазначити, що 29 грудня, РПЦ без будь-якого соборного чи всеправославного обговорення, порушуючи канони, вдерлась в Александрійський патріархат і заявила, що буде засновувати там Московський екзархат. Офіційно, мотивом такого рішення, у РПЦ назвали богослужіння патріарха Александрійського Феодора з митрополитом Епіфанієм – предстоятелем ПЦУ. Неофіційно – щоб залякати інші православні Церкви не визнавати ПЦУ, мовляв, як визнаєте, то ми підемо до вас.

    12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених патріарших листів, в яких буде описано “інфіковане” змішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського патріархату», — підкреслюється в заяві.

    22 січня делегація Александрійської Церкви повідомила патріарху Варфоломію про неканонічні дії РПЦ в Африці.

    Єрарх Александрійської Церкви єпископ Кенійський Неофіт впевнений, що у РПЦ хочуть побачити кровопролиття у Церквах Александрійського патріархату. Водночас, архієрей сказав священникам зі своєї єпархії, що «ми не можемо розв’язати наші фінансові проблеми, перейшовши на бік Росії». Крім цього єпископ Кенійський зауважує, що піти у РПЦ деяких священників спонукає не богословські чи історичні чинники, а голодування. 

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Найсвіжіше

    Популярне