Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Патріарший екзарх РПЦ» в Африку не приїхав, але у Москві кажуть, що третина парафій перейшла до них

    У Московському патріархаті щодня збільшують цифри. Нещодавно йшлося про 102 клірики, потім про 150, а тепер заявляють, що близько третини всіх православних парафій в Африці прийнято до юрисдикції РПЦ МП. Такі дані наводить 24 січня ТАСС з посиланням на першого заступника глави Відділу Московського патріархату з питань відносин Церкви з суспільством та ЗМІ Александра Щипкова.

    При цьому не уточнюється, яким чином сталося приєднання, оскільки призначений 29 грудня так званий «патріарший екзарх РПЦ МП в Африці» митрополит Леонід (Горбачов) досі не виїхав до свого «екзархату» в Африку. Про масовий приїзд африканських кліриків до Москви також нічого не відомо. Раніше Горбачов заявляв, що сидітиме в Москві, звідки управлятиме православними парафіями РПЦ в Африці.

    За даними Щипкова, всього на африканському континенті знаходиться близько 300 православних парафій. «Александрійський патріархат, розташований на Африканському континенті, — одна із найстаріших церков. – сказав він. – У нас завжди були чудові стосунки, зовсім недавно звідти регулярно приїжджали гості, і раптом ця церква не просто почала підтримувати українських розкольників, але навіть почала з ними співслужити… Патріархат автоматично став розкольницьким».

    Раніше митрополит РПЦ Леонід (Горбачов) заявляв, що вже загалом понад 150 кліриків Александрійського патріархату з 12 країн виявили бажання перейти до юрисдикції РПЦ МП. Він також запевнив, що “їхня кількість постійно зростає”. При цьому у РПЦ МП “перевіряють” кожного священнослужителя, який виявляє таке бажання, сказав екзарх. Таким чином у Моспатріархаті продовжують малювати великі цифри, але списків кліриків, які офіційно перейшли в РПЦ, так і не опублікували. Це унеможливлює будь-яку перевірку таких заяв.

    Раніше митрополит Клинський Леонід (Горбачов) заявляв, що Александрійському патріарху було надіслано багато коштів. «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – сказав він. Горбачов також ставив умови патріарху Александрійському і вимагав від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо. Також Горбачов сказав, що РПЦ будевдиратись у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати від розколу».

    Нагадаємо, архімандрит РПЦвУ Феогност (Пушков) зазначав, що дії РПЦ на Африканському напрямку «рівносильними хулі на святого Духа». Також він заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану. У своїй публікації Пушков уточняв, що реальне число кліриків, які подали прохання в РПЦ лише 51, а не 102. Із цих 51 жоден офіційно не перейшов в РПЦ. Щобільше, з цих 51 клірика лише кілька людей на сьогодні є кліриками Александрійської патріархії. Основна маса – це або клірики з незрозумілою юрисдикцією (і сумнівною хіротонією), або – заборонені у служінні або навіть позбавлені сану в Александрійському Патріархаті з дуже серйозних підстав.

    Найсвіжіше

    Популярне