Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Кіріл погрожує світовому Православ’ю “розколом”. Боїться, що РПЦ засудять?

    Патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) під час проповіді після Літургії хрещенського святвечора в Алєксандро-Нєвському скиті заявив, що частина світового Православ’я “може піти у розкол під впливом зовнішніх сил”.

    “Є загроза, що частина православ’я під впливом зовнішніх могутніх сил, які не мають нічого спільного з церквою, може бути ураженою цим гріхом (розколу — ред.) і піти від джерела життя вічного в те місце, де є тільки обряд, але немає порятунку. Ось чому ми особливо закликаємо сьогодні тих, хто ще роздумує, з ким бути — з церквою чи з розколом”, — цитують російські державні медіа заяву Кіріла.

    Нагадаємо, що Алєксандро-Нєвський скит, або об’єкт Федеральної служби охорони РФ “Скит”, це місце самоізоляції Кіріла (Гундяєва), яке він полишав лише кілька разів за минулий рік. Тим більше, можна згадати вимогу до всіх священників, які співслужили Кірілу на Різдво, носити респіратори. Тому проповіді як такої, перед паствою, на об’єкті “Скит” не могло й бути. А була дійсно заява очільника РПЦ, в якій він наголосив, що “це не просто вибір людський”, а “шлях до порятунку чи загибелі”.

    От тільки чиєї “загибелі” і чийого “порятунку” Кіріл (Гундяєв) не уточнив.

    Моспатріарх заявив, що від Бога відступають і позбавляються його благодаті не тільки люди, а й церкви, і закликав молитися “і за церкву нашу, і за всі церкви православні”, “щоб ніякі розколи, поділи, які постійно сіє ворог роду людського, не перетворили ту чи іншу церкву на щось позбавлене божественної благодаті”.

    Скоріше за все, заява Кіріла – реакція на звернення патріарха Александрійського Феодора до Вселенського патріарха з проханням скликати засідання Пентархії щодо “російського питання” – вторгення РПЦ на канонічну територію Александрійського Патріархату. Пентархія – це п’ять предстоятелів п’ятьох найдавніших православних Церков: Вселенської, Александрійської, Єрусалимської, Антіохійської та Кіпрської.

    Пентархія має право дати оцінку діям інших Помісних Церков і жадати вжиття заходів. Іншими словами, предстоятелі найдавніших православних Церков мають право і можливість поставити РПЦ та її очільника Кіріла (Гундяєва) на місце. Чого Моспатріарх, звичайно, не визнає і піде в розкол зі світовим Православ’ям водночас звинувачуючи всіх інших “в розколі”.

    Найсвіжіше

    Популярне