П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ буде вдиратись у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати від розколу», – Горбачов

    “Екзарх” РПЦ в Африці Леонід (Горбачов) заявив, що у Російській Православній Церкві активно розробляють програму розвитку роботи в Африці після входження до складу РПЦ 102 африканських парафій із восьми країн цього континенту. Він також зазначив, що РПЦ буде вдиратися до всіх Помісних Церков, де визнали ПЦУ і на думку РПЦ, «впали в розкол».

    Митрополит Московського патріархату в інтерв’ю Інтерфаксу, підсумував, що Африка не єдина територія, де росіяни «захищатимуть від розколу» місцеве духовенство і населення. У РПЦ захищали та продовжать захищати православних, які «відмовляються асоціювати себе з розколом», – підкреслив Горбачов.

    Розмірковуючи про майбутні плани, “єрарх” РПЦ не виключив, що на території африканського континенту Моспатріархат створить низку навчальних закладів, «за умови необхідності та доцільності».

    «Ми ні до чого заздалегідь не готувалися, але, повірте, за цим справа не стане. Зараз у розробці повномасштабна програма не лише розвитку парафій, а й повноцінної присутності Російської Православної Церкви на континенті, що включає богослужбову, освітню, соціальну, гуманітарну складові», — сказав “екзарх” РПЦ в Африці митрополит Леонід (Горбачов)

    Він також зазначив, що в Російській Церкві є благодійники, які надають допомогу за численними напрямками її служіння та, залишаючись небайдужими до долі Вселенського Православ’я, готові «від своїх щедрот» підтримати і російську місію в Африці. «Ми вдячні їм за те, що вони розуміють, що зараз Російська Церква стає хранителькою православ’я, не даючи попрати священні канони на догоду тим чи іншим політичним рішенням», — зазначив “екзарх” РПЦ.

    Нагадаємо, богослов Андрей Кураєв повідомив, що в африканського клірика, який перейшов до РПЦ, немає богословсько-канонічних мотивів. Також в Африці загинув лідер священників, які перейшли до Моспатріархату. Смерть може бути не нещасним випадком, адже раніше від РПЦ просили опублікувати списки 102 кліриків, які нібито перейшли в РПЦ. У Москві заявили, що списки не будуть публікувати через “загрозу життю” африканським клірикам. Одразу після цього сталась ДТП із лідером Московського крила в Александрійській Церкві.

    12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне