П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Кругом розкол, а ми – рятівники: митрополит РПЦ розповів про роль Моспатріархату в православ’ї

    У Московському патріархаті продовжують заявляти про свої агресивні плани щодо вторгнення в інші Православні Церкви, які підтримують ПЦУ. При цьому прикриваючись благими намірами порятунку «від розколу», який сама ж Москва і просуває. Схоже, що РПЦ зрозуміла, що неминуче залишиться в ізоляції і їй нічого втрачати. Відігравшись на Африці РПЦ планує залізти на канонічні території у Вселенському патріархаті, Кіпрській і Грецькій Церквах.

    Про це говорить глава  так званого екзархату РПЦ в Африці митрополит Леонід (Горбачов) в інтерв’ю «Интерфакс». Він звинуватив патріарха Варфоломія у «канонічних злочинах», при цьому не відповів, хто давав РПЦ право судити старшу від неї Церкву без Всеправославного обговорення.

    «Ми говорили раніше і повторимо: Російська православна церква не займається експансією. Константинопольський патріарх скоїв канонічний злочин, вступивши у церковне спілкування з розкольниками», – сказав митрополит РПЦ Леонід.

    «Ми знаємо, що, за вченням Церкви, “з’єднаний із розкольниками сам стає розкольником”. Ми захищали та продовжуємо захищати православних, які відмовляються асоціювати себе з розколом», – додав єрарх РПЦ.

    Такими словами Горбачов осудив сам себе і весь Московський патріархат, адже РПЦ не пішла в абсолютну самоізоляцію від православ’я, а знаходиться в єднанні, наприклад, з Єрусалимською, Сербською й іншими Церквами. Ті своєю чергою знаходяться в єдності із Вселенським патріархом, Грецькою Церквою, Кіпрською та Александрійською, які визнали ПЦУ, а значить, за логікою РПЦ, теж стали розкольниками. Таким чином РПЦ теж розкольники, адже мають єднання з тим, хто єднається із розкольниками.

    Виходить дивна картина, всі навколо розкольники, але РПЦ все одно ні. Саме тому «вежлівіє батюшкі» будуть спасати від розколу по всіх усюдах, але причини того зовсім не розкол, а геополітична повістка Кремля. У Африці вони вже показали африканського священника, «врятованого від розколу».

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що більшість священників, які в Африці перейшли до РПЦ — це розкольники і порушники канонічних норм. Релігієзнавці та й самі священники РПЦ впевнені, що не ПЦУ стала мотивом приєднання африканських кліриків, а гроші.

    Крім цього РПЦ порушила ряд канонічних правил Вселенських соборів, коли створила свій екзархат в Африці.

    12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне