Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Віра в те, що Месія є водночас істинний Бог та істинна людина – це основа християнства, – Митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній під час проповіді наголосоив на важливості  сповідання істини Боговтілення, істини єднання в Особі Бога-Слова двох природ – божественної і людської.

    «..віра в істинність народження Спасителя від Духа Святого і Марії Діви, віра в те, що Месія є водночас істинний Бог та істинна людина – це основа і наріжний камінь християнства», – сказав єрарх, передає пресслужба ПЦУ.

    Він навів слова улюбленого учня Спасителя, де він каже, хто не вірить, що Господь Ісус Христос правдиво воплотився і став людиною – той не може іменуватися християнином.

    Далі митрополит Епіфаній розповів про родовід і прабатьків Ісуса Христа.

    «Як істинна людина Господь Ісус Христос теж має рідних і має родовід. Безперечно, що як Син Божий Він не має земного батька, бо Діва Марія зачала не від чоловіка, а від Духа Святого. Водночас Спаситель, як нам свідчить Писання, істинно належить до роду людського загалом і до роду праведного Йосифа Обручника зокрема. Саме тому в попередній недільний день, перед Різдвом Христовим, ми чули з Євангелія читання родоводу Спасителя починаючи від Авраама, отця віруючих, аж до Йосифа, якого названо чоловіком Марії. У такий спосіб Церква нагадала нам про людську природу Месії, засвідчуючи, що Він прийшов не як видіння чи примара, але істинно народився, як Син Людський», – зауважив предстоятель ПЦУ.

    «Всі ці міркування, спогади про давні події та про осіб зі священної історії мають на меті не просто примножити наші знання. Згадуючи про святих Йосифа, Давида і Якова, вшановуючи їх, ми тим самим ще раз утверджуємося у визнанні істини Боговтілення. Через роздуми над життям і служінням цих святих ми глибше усвідомлюємо сутність Різдва Христового, а відтак – самі утверджуємося у спасительній вірі, що обіцяний Богом Месія-Христос воістину народився, та маємо поширювати цю віру серед ближніх», – підсумував митрополит Київський і всієї України епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, що історія людства не є сукупністю хаотичних випадковостей.

    Найсвіжіше

    Популярне