П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Усі хрещені отримали дар Святого Духа, а отже повинні всі проповідувати, — екзарх Вселенського патріарха

    9 січня 2022 року екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській церкві звершив Божественну Літургію.

    Не тільки священники, ми всі покликані проповідувати, бути свідками. Коли ми охрещені в ім’я святої Трійці, ми з вами стали носіями Христа, а отже проповідниками, а отже тими, хто несе світло Христове у цей світ. Саме коли людина робить свобідний вибір на користь добра, оце має найбільшу цінність перед Богом. Такими роздуми поділився екзарх Вселенського патріарха в Україні, повідомляє Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.

    «В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Дорогі друзі, щойно ми з вами чули слова апостола Павла. В Апостольському посланні він каже: «Євангеліє, яке я проповідую є не людське, а Боже». І на ознаку того, що він нікого з апостолів не вчився, а що все, що він проповідував було відкрито Йому Божим натхненням, він розповідає свою історію і каже, що ось кілька років він прожив в Аравії, що з апостолами він бачився лише кілька днів, але ж ми бачимо дивну річ, він проповідує те саме, що проповідує апостол Петро, він проповідує те ж саме, що проповідують інші апостоли. Тобто людина, яка не ходила зі Христос Спасителем, яка знає всю премудрість юдейську, яка ніколи не спілкувалась зі Спасителем особисто, крім явлення, коли Господь йому відкрився. Більше того, людина, яка стерегла одяг тих, хто побивали архидиякона Стефана, первомученика, пам’ять якого ми сьогодні святкуємо, а пізніше переслідувала християн. Дивним чином, ця людина отримала Боже одкровення і проповідує те саме Євангеліє. Що ж це означає? Це означає, що у віруючих у Христа діє Дух Божий і кожен із нас з вами, як і апостол Павло, покликаний бути свідком. Свідчити про свою віру, свідчити про Христа і в тому числі проповідувати Євангеліє. Свідок з грецької мови перекладається, як мученик — μάρτυρας. Не тільки той, хто страждає до крові, як ті немовлята, яких Ірод вбив, сподіваючись знищити новонародженого Спасителя, а всі ми з вами. Коли живемо християнським життям, коли поступаємо згідно заповідей, всі ми стаємо такими μάρτυρας — свідками. Не обов’язково мучениками до крові, хоча і таке може трапитись, але ми свідчимо своїм життям, своєю вірою», – йшлось у проповіді екзарха.

    «Деколи людей складається стереотип, що проповідувати можуть лише священнослужителі. Зовсім ні, адже всі отримали дар Святого Духа, щоб проповідувати своїм життям, — пояснює єпископ Команський Михаїл. Ми всі покликані проповідувати. Хіба ж не всі ми хрещенні в ім’я Отця і Сина і Святого Духа? Хіба не всі ми отримали миропомазання — дар Святого Духа? Всі. Отже, ми отримали і Божественну благодать, яка наповнює нас і яка закликає нас і дає нам сили, щоб проповідувати своїм життям Євангеліє, яке не є людське, а Боже. І тому коли в нас виникає вибір поступити по заповіді — чи ні, ми повинні пам’ятати, що ми завжди є проповідниками Христа, для своїх близьких, для своєї сім’ї, для своїх рідних і дальніх, для будь-кого. Ми є проповідниками Євангелія не людського, а Божого. Бути проповідниками звістки про пришестя у світ Спасителя світу, а отже відповідно і покликані жити із тим, до чого ми покликані».

    За словами архієрея, ми не повинні думати, що проповідувати мають лише ті, хто офіційно на це поставлений, як інколи кажуть: «А ми вже якось тихенько, на нас не лежить такої відповідальності». «На всіх нас з вами покладено відповідальність. Адже відтоді, хто в маленькому віці, хто вже в дорослому, свідомому, коли ми охрещені в ім’я Святої Трійці, ми з вами стали носіями Христа, а отже проповідниками, а отже тими хто несе світло Христове у цей світ», – зауважив єпископ Михаїл.

    Владика закликав дивитись кожного разу на життя святих, читаючи їх: «Читаючи сторінки святого Євангелія, порівнюймо своє життя із тим, що говорить нам Христос. Порівнюймо і прикладаймо і дивімося, чи проповідуємо ми Христа своїм життям, чи ні. Чи ми нехтуємо, чи ми знущаємося з Нього. Адже саме коли людина робить свобідний вибір на користь добра, оце має найбільшу цінність перед Богом».

    Екзарх Вселенського патріарха підкреслив, що для того, щоб проповідувати, не обов’язково вміти гарно говорити. «Абсолютно ні. Не обов’язково мати велику освіту, щоб бути проповідником Євангелія. Достатньо жити згідно з тим, чого навчав нас Господь Ісус Христос. Достатньо жити згідно з тим, чого навчали нас апостоли і тоді оцей дар Божий — Дух Святий, якого носить кожен з нас без виключення, буде відкривати в нас дивні дари. Що навіть, елементарно, своєю поведінкою, не знаючи, можливо, глибин догматики, тільки трохи почитавши Євангелія, людина зможе впливати на інших людей в плані віри. Люди дивлячись на неї, зацікавляться, чому ця людина поступає так незвично, не так, як поступають інші в цій ситуації. Чому вона вміє прощати, чому вона вміє молитись за тих своїх кривдників, які шкодять її. Це дуже важко».

    Також єпископ Михаїл торкнувся теми мучеництва у сучасному світі.

    «…І хоча ми кажемо, що мучеництва зараз немає, оце і є мучеництво. Мучеництво, коли ми прощаємо найближчим людям, коли вони поступають дуже зле, стосовно нас, коли ми молимось за своїх кривдників, коли ми намагаємось не відповідати злом на зло, намагаємось не мститись, пам’ятаючи, що ми покликані привести, на скільки це можливо, кожну людину, яка трапляється в нашому житті, до Христа. Пам’ятаймо про це, що і ми, кожен з нас – носії Святого Духа, що ми покликані нести Євангеліє, свідчення про Христа, кожному, хто трапляється на нашому життєвому шляху. Цінуймо цей час, радіймо. Просімо в Бога підтримки і мудрості, щоби гідно виконувати свою місію і щоби бути отим промінцем світла Євангельської істини, для всіх кого ми зустрічаємо в нашому житті. Амінь», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне