П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На наших очах формується нова етноконфесійна спільнота, що відокремлюється від православ’я, – релігієзнавець про РПЦ

    РПЦ мало турбують православні канони, вони будують свою версію православ’я – світову російську церкву. Між вірою та державою Московська патріархія обрала російську державу. На цьому православ’я Московського патріархату закінчилось, а на наших очах формується нова етноконфесійна спільнота, яка відокремлюється від православ’я.

    Про це йдеться у статті релігієзнавця Дмитра Горєвого опублікованій на LB.ua

    Російській Церкві «уже байдужий проєкт “Світове православ’я”. Усе йде до того, що вони будуватимуть світову російську церкву. У них зараз є парафії на кожному континенті: від Японії до Ямайки, від Архангельська до Йоганнесбурга. Вони ладні брати до своїх лав усіх, хто демонструє лояльність, незалежно від того, який канонічний анамнез у кандидата. Вони заходять на інші території, готові включати до своїх лав розкольників-старостильників (тим паче, що РПЦ так само служить за старим стилем)…На наших очах формується нова етноконфесійна спільнота, яка відокремлюється від православ’я», – підкреслив Горєвой.

    Він додав, що ця Церква, яку будує РПЦ, типологічно буде схожою та Вірменську чи Англіканську церкви – тобто своєрідну національну церкву, а її гаслом буде «РПЦ для русских». «Водночас вони будуть засуджувати греків та українців за націоналізм та етнофілетизм. Церква переможеного Орвелла», – зауважує Горєвой.

    «Що далі, то менше там православного і тим більше російської громадянської релігії. Подивиться на їхній культ Перемоги, який також підтримується церквою. Їхня віра – це російське месіанство, їхня Пасха – це 9 травня, а кафедральний собор – храм збройних сил», – припустив релігієзнавець.

    За його словами, недарма «африканську авантюру» буде фінансувати МЗС Росії, адже РПЦ тепер має можливість захоплювати будь-які території.

    «РПЦ, помноживши на нуль канонічне право, тепер має можливість заходити на будь-які території. Буде soft power Кремля будь-де, і ніякі норми пристойності вже їх не обмежують. Це цілеспрямована стратегія: ПВК “Вагнер”, договір Роскосмосу із Зімбабве, втручання у вибори та підтримка режимів, а тепер і Африканський екзархат РПЦ – це все пунктири однієї прямої. Нас у цій історії цікавить те, що між вірою та державою РПЦ обрала державу. На цьому православ’я Московського патріархату закінчилось», – підсумував релігієзнавець Дмитро Горєвой.

    Нагадаємо, Горєвой заявляв, що РПЦ не важлива канонічна бездоганність, головне – демонстративно показати опонентові дулю. Він також впевнений, що 102 африканських клірики, які перешли до РПЦ навіть на карті Україну показати не зможуть.

    2 січня 2022 року глава ВЗЦЗ МП Іларіон (Алфеєєв) анонсував вторгнення РПЦ у Вселенський патріархат. Зокрема, він заявив, що РПЦ не може відмовити в духовному окормленні православним вірянам Туреччини.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Найсвіжіше

    Популярне