П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦ і «просвітитель африканського континенту» сидітиме в Москві – релігійний експерт

    Релігійний експерт Олександр Євременко прокоментував заяву очільника новоутвореного «африканського екзархату Російської православної Церкви» митрополита Лєоніда щодо організації і діяльності згаданої структури.

    «З перших секунд інтерв’ю стає зрозумілим, що головний російський “просвітитель африканського континенту” не планує змінювати місце постійного проживання, і, тим більше, переїжджати з Москви до Африки, щоб проповідувати серед місцевих жителів “русскій мір”. За словами самого Леоніда Горбачова, «ядро экзархата будет коваться в Москве». Перефразуємо, “керувати Африкою” архієрей планує з комфортних умов – в білокам’яній, а не безпосередньо на місці. Погодьтесь, виглядатиме доволі смішно і абсурдно, коли “екзарх всія Африки” сидітиме в Москві», – йдеться у дописі релігійного експерта.

    Він уточнив, що місцем дислокації цієї «африканської ковальні» обрано колишнє подвір’я Александрійського Патріархату при РПЦ – храм Всіх Святих на Кулішках, який, за спостереженням речника Православної церкви України архієпископа Євстратія (Зорі), знаходиться недалеко від адміністрації Путіна та Ради безпеки РФ.

    «Не буду вдаватись до конспірології та роздумувати над символізмом обраного місця, але відзначу, що факт розташування керівного центру “екзархату” в Москві, а не в Африці, – чергове яскраве свідчення того, що мета цього новоутвореної структури не боротьба за чистоту Православ’я, а банальна “показуха” того, на що здатна ображена церковна Москва, і які у неї можливості», – зазначив Єфременко.

    За його словами, очевидно, якби РПЦ дійсно переживала за тих кліриків і паству, які захотіли бути вірними «канонічєскому православ’ю», то відрядила б туди свого представника, який би 24/7 міг би задовольняти їх потреби. «Адже цілком закономірно, що будь-яка організація, в тому числі і церковна, не зможе повноцінно діяти без керівника, який постійно перебуває на місці».

    Далі релігійний експерт Олександр Єфременко пише, що «невідомо як мають діяти клірики, якщо в них виникла нагальна потреба, що потребує швидкого вирішення чи, хоча б, втручання безпосереднього керівника, як от наприклад нестача святого мира, чи якийсь конфлікт в середовищі кліру. Регулярно літати до Москви на Кулішки, зважаючи на вартість авіаквитків та фінансове становище африкансько-російських служителів, буде просто неможливим. Чи самому Лєоніду брати чартер і летіти в Африку? Водночас відсутність священноначалія неодмінно призведе до вакханалії та анархії».

    На думку Олександра Єфременка самому очільнику новоутвореної структури РПЦ в Африці потрібно, принаймні, відрядити у місце постійної дислокації якогось заступника чи, хоча б, уповноважити якого-небудь місцевого представника, у даному випадку священнослужителя, «яких, до слова, РПЦ спромоглась знайти в Африці аж 102». Він також припустив, що жоден із цих 102 кліриків недостойний нести такий послух, що ще раз підтверджує їх низький рівень.

    Читайте повний допис релігійного експерта Олександра Єфременка на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне