Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Позорище! Замість допомоги Александрійській Церкві – удар в спину, – Кураєв

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв вчергове прокоментував вторгнення РПЦ на територію Александрійської Церкви. За словами богослова, дії РПЦ — це позорище, адже замість допомоги місії Александрійського Патріархату, Моспатірархія завдала удару в спину.

    «…вторгнення МП в Африку це удар ножем у спину місії. Замість допомоги Александрійської Церкви у її протистоянні ісламському натиску, туди переносяться східноєвропейські чвари та особисті амбіції пітерського підворіття. Позорище!», – пише Кураєв у Фейсбуці.

    Він нагадав рішення Синоду РПЦ за 2019 рік і зазначив, що тоді вся РПЦ погоджувалась із тим, що вся Африка належить Александрійському Патріархату.

    «Чи вся Африка в Александрійському Патріархаті? До 2019 синод РПЦ вважав, що вся. А 26 грудня 2019 року ухвалив рішення: “Вивести з юрисдикції Александрійського Патріархату парафії Російської Православної Церкви, що знаходяться на Африканському континенті, надавши їм ставропігійного статусу” Отже, раніше російські храми по всій Африці синод РПЦ вважав такими, що перебувають у юрисдикції Александрії», – підсумував богослов.

    У попередньому дописі Андрєй Кураєв цікавився, чи можна дізнатися не тільки про імена, а й про канонічні біографії цих нових 102 кліриків РПЦ. 

    «Чи точно вони перейшли з Александрійського патріархату? Або ж вони встигли поблукати масою розкольчиків? Чи не в них вони набували тих священних ступенів, у яких нині затверджені далеким московським синодом? Скільки з них на момент переходу були під забороною чи церковним судом та за що? Скільки в їхньому обличчі канонічних бомб оптом закупив патріарх Кіріл? Елементарна чесність зобов’язує патріархію повідомити ці подробиці. Але вона знайде лише кілька самих “чистеньких” і розпіарить лише їх», – зауважив богослов.

    Нагадаємо, раніше Кураєв зауважив, що в одного африканського клірика, який перейшов до РПЦ, немає богословсько-канонічних мотивів, як це намагаються подавати в Московському патріархаті. Митрополит Александрійської Церкви Григорій впевнений, що після вторгнення РПЦ в Африку будуть знищені всі аргументи, які досі використовувались проти ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне