Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Історія людства не є сукупністю хаотичних випадковостей, – митрополит Епіфаній

    У неділю перед Різдвом Христовим, двадцять восьму після П’ятидесятниці, 2 січня 2022 року, митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

    Після прочитання Євангелія митрополит Епіфаній виголосив першосвятительське слово проповіді у якій розповів про невипадковість історії людства та пояснив, чому напередодні Різдва Церква нагадує про важливість віри. Повний текст проповіді опубліковано на сайті ПЦУ.

    «…історія людства є не сукупністю хаотичних випадковостей або зіткнень проявів людської волі. Бог спрямовує історію людства, спонукаючи боротися зі злом, долати гріх, перемагати тимчасову владу диявола. Весь задум Божий ані одна конкретна людина, ані навіть сукупність мудреців і праведників не здатна осягнути… Однак віра дозволяє кожній конкретній людині йти шляхом, накресленим Богом, навіть тоді, коли вона не знає ані його початку, ані його завершення», – зазначає предстоятель ПЦУ.

    Він додав, що у час, коли вже справдилося все, що було в давнину сповіщене про пришестя Месії та звершення Ним Спасіння, ми можемо на прикладах старозавітних святих побачити, як нитки їхньої віри і праведного життя впліталися в тканину історії.

    «Кожен з них поодинці не здатен був пізнати всього божественного задуму, але через віру вони від покоління до покоління, століття за століттям творили діло приготування людства».

    На останок проповіді, митрополит Епіфаній розповів перед святкуванням Різдва Христового Церква нагадує нам саме про важливість віри. «Осягнення нами спасительних плодів Різдва Христового можливе лише через віру».

    «…навіть речі, нам особисто незрозумілі, у Бога мають сенс і значення, і ми через віру можемо долучитися до їхніх плодів навіть тоді, коли повною мірою їх не усвідомлюємо. Чи розумів Авраам, що жертва Ісаака – це прообраз жертви Христа, коли Отець посилає Сина у світ, щоби Він був принесений в жертву за гріхи всіх людей? Напевно, що не розумів, але виконав волю Божу і тому його віра поставлена на віки за приклад, а сам він названий отцем віруючих», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, опубліковане Різдвяне послання предстоятеля Православної Церкви України. Також митрополит Епіфаній розповів, що Різдво вшановують всі християни, незалежно від календарної традиції.

    Найсвіжіше

    Популярне