П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії задумалися над заснуванням «дня пам’яті розпаду Совєтського союзу»

    До Держдуми Росії внесли законопроєкт, в якому пропонують зробити 26 грудня «днем пам’яті про припинення існування Совєтського союзу». З такою ідеєю виступив віце-спікер Держдуми Боріс Чєрнишов.

    На його думку, припинення існування СССР стало «головною геополітичною катастрофою XX століття», яка «призвела до дезінтеграції в різних сферах життя суспільства, загострення економічної і політичної кризи, виникнення конфліктів на національному грунті». Серед інших наслідків він перераховує посилення прагнення союзних республік «до державного та економічного суверенітету», зростання корупції і бандитизму, поширення безробіття, повідомляє Главком.

    На думку Чєрнишова, закріплення 26 грудня (в цей день Совєтський союз припинив існування в 1991 році, – ред.) в якості особливої дати увічнить пам’ять «про значущу подію в історії російської держави, про особливу віху, яка не повинна бути забута всіма поколіннями громадян Росії».

    «Так, я дійсно запропонував таку ініціативу. Причина дуже проста: в цьому році 30 років з дня розпаду великої за своєю потужністю і історії держави – країни, яка перемогла найстрашнішого ворога на землі», – заявив Чєрнишов.

    Найсвіжіше

    Популярне