Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Житомирщині 2022 рік оголосили роком Івана Огієнка

    На Житомирщині 2022 рік оголосили роком Івана Огієнка з нагоди 140-річчя від дня його народження.

    За відповідне рішення проголосували на сесії депутати Житомирської обласної ради, передає Укрінформ.

    «Оголосити 2022 рік у Житомирській області роком Івана Огієнка, українського науковця, політичного, громадського і церковного діяча, з нагоди 140-річчя з дня народження», – йдеться у рішенні.

    Житомирській ОДА доручили розробити план заходів з відзначення в області року Івана Огієнка. Міським, селищним, сільським радам області рекомендують також розробити та провести відповідні заходи.

    Іван Огієнко народився 2 січня 1882 року в Брусилові на Житомирщині. Він відомий як ініціатор створення Українського народного університету та Кам’янець-Подільського державного народного університету (зараз Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка – ред.), ректором якого він був. В уряді Директорії діяч перебував на посадах міністра освіти, міністра ісповідань, а потім – Головноуповноваженого уряду УНР.

    Огієнко також добре відомий своїми підручниками з української мови, працями про українську історію, культуру, релігію. Окрім того, саме він ініціював звернення до Константинопольського патріарха про надання Українській православній церкві автокефалії, що зібрало кілька тисяч підписів. Іван Огієнко також переклав Біблію на українську мову.

    Найсвіжіше

    Популярне