П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Попри розрив євхаристійного спілкування, архієпископ РПЦ зустрівся з афонськими монахами

    Російська православна церква продовжує контакти з кліриками Вселенського Патріархату, не зважаючи на євхаристійний розвив і заборону відвідувати храми Константинопольської Церкви.

    21 грудня відбулася зустріч заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископа Єреванського та Вірменського Леоніда (Горбачова) з делегацією афонського монастиря Хіландар на чолі з настоятелем обителі архімандритом Мефодієм (Марковичем). Також до складу делегації увійшов помічник настоятеля єромонах Олександр (Павлович).

    Як повідомляє пресслужба ВЗЦЗ МП, єрарх РПЦ «тепло вітав гостей у стінах Відділу зовнішніх церковних зв’язків, розповівши про історію та завдання цього синодального закладу».

    Варто зазначити, що всі Афонські монастирі перебувають в церковно-адміністративному підпорядкуванні Вселенського Патріархату, з яким РПЦ розірвала зв’язки у кінці 2018 року. Тим не менше, паломники із РПЦ і РПЦвУ продовжують відвідувати Афон і молитись у місцевих Афонських монастирях, де згадують ім’я патріарха Варфоломія і навіть там, де визнають Православну церкву України.

    «Протягом розмови сторони торкнулися питань, що становлять взаємний інтерес», – підсумовується в повідомленні ВЗЦЗ.

    Хто такий Леонід (Горбачов)?

    Архієпископ Леонід (Горбачов) має красномовний послужний список. Його кандидатура викликала увагу під час вторгнення РПЦ на канонічну територію Грузинської Церкви. У жовтні 2021 року Моспатріархат заснував у Вірменії свою єпархію із центром в Єревані і призначила Горбачова її очільником.

    Раніше повідомлялось, що Леонід (Горбачов) очолював церковну адміністрацію в окупованому Цхінвалі. Тоді він носив титул архієпископа Владикавказького і Аланського. Йому ж підпорядковувалось духовенство, яке проживає в Цхінвалі, і яке служить на цій території.

    Також архієпископ РПЦ Леонід (Горбачов) відзначився антиукраїнськими заявами. Він висловлював обурення, що ПЦУ створена «заокеанськими чиновниками» для того, щоб послабити Московський патріархат і «розділити народи Росії та України».

    Коли в РПЦ поширювались амбіції щодо розколу православ’я в Африці, то саме Горбачову довірили одну з провідних ролей у виконанні цієї місії. Наприкінці 2020 року Заступник глави синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви архієпископ Леонід (Горбачов) заявив, що в РПЦ вивчають можливість приймання до свого складу «сотень священників» Александрійського патріархату, які нібито невдоволені тим, що патріарх Феодор ІІ (Хорефтакіс) визнав Православну церкву України. Тим не менше, ніхто з низ до складу РПЦ не перейшов.

    У жовтні 2019 року Горбачова було призначено заступником Голови ВЗЦЗ МП. При цьому, в постанові Синоду містився прихований натяк на великі кар’єрні перспективи Лєоніда (володіє «грецькою, англійською та розмовною арабською (єгипетський діалект) мовами»). Володіння єгипетським діалектом важливо в контексті розриву спілкування РПЦ з Александрійським патріархатом, другим за важливістю в православному світі. Розрив відбувся 8 листопада 2019 року.

    Найсвіжіше

    Популярне